Kışanak'a jet yanıt

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM'de açıklamalarda bulundu.

Kışanaka jet yanıt
07 Mayıs 2013 Salı 17:31 tarihinde eklendi.

 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın 'Parti çalışanımız polis tarafından ajanlığa zorlanmaktadır' iddiasına yönelik olarak Bozdağ, "Devlet suçlarken veya bu konuda hükümeti suçlarken laftan öte belgelerle konumak lazım. Devletin buna ihtiyacı yoktur. Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Hukuk devleterinde böyle birşeyin olması söz konusu değildir. Kışanak'ın elinde bilgi ve belge varsa bunu kamuoyu ile paylaşmalı. Yoksa iftiraları iddia diye kamuoyunun gündemine taşımamalı" diye konuştu. 
 
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI 
 
Bozdağ, "Ne zaman bitecek konusunda oraya bir kayıt koymadığınızda bu zamana oynamaktır. İpe un sermektir. Onun için uzlaşma komisyonunun kendini bağlayan bir takvim yola başladı ama kendini zamanla kayıtlanmayan bir takvim ile yola devam etmek istiyor. Böyle bir ucu açık çalışma ile adeta bitmeyen bir senfoni gibi sürekli çalışmaya devam ederiz ama netice ortaya koyamayız. Kendini süreyle kayıtlayan bir karar verip kendilerini de bu konuda uzlaşmaya zorlaması lazım. Süreyi ucu açık yapmak ve işi zamana yaymak 2014 yılının seçim yılı olduğunu göz ettiğinizde Türkiye'de yeni anayasayı hayata geçirmemek için zamana oynamaktan başka bir anlam taşımaz" dedi.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ 
 
Bozdağ, "Başkanlık sistemine ilişkin öneriler bizim arkadaşlarımızın tespitenie göre anayasanın üzerinde müzakere edilen 174 maddesinden 24'ü ile alakalı. CHP'li arkadaşların görüşüne göre de 40 madde ile alakalı. İster 40 madde ile kabul edin ister 24 madde ile kabul edin neticede üzerinde uzalaşılamayan 40 madde kabul ettiğinizde CHP'nin 40 madde üzerinde bir uzlaşması var ve geriye kalan yarıdan fazlası başkanlık sistemi ile alakalı değil. 40 maddeyi çıkardığınızda 134 maddenin dışarısında kalan 94 maddenin başkanlık sistemiyle hiçbir alakası yok. Temel hak ve hürriyetlerle ilgili kısmın başkanlık sistemi ile hiçbir alakası yok. Başbanlık sistemenin olmadığı 94 maddenin üzerinde henüz bir uzlaşmanın olmadığı bir ortamda temel hak ve hürriyetlerle ilgili herkesin kolayca uzlaşma sağlanmasını beklediği bir konuda uzlaşma sağlanmamış bir durumda başkanlık sistemini yeni anayasa sürecinin önünü tıkan bir sistem olarak göstermek tamamiyle kamuoyuna yanıltmaya dönük bir gayretten başka birşey değildir" diye konuştu. 
 
ALMANYA'DAKİ DAVA
 
Almanya'da görülen dava ile ilgili olarak Bozdağ, "Bütün dünya yakından takip ediyor. Bu davada bizim temel arzumuz mahkemenin tarafsız bir yargılama yapması. Suçluların hak ettiği cezaya çarptırılmasıdır. Eğer tarafsız bir yargılama yapılır ve suçlular hak ettiği cezalara çarptırılırsa Almanya başta olmak üzere Avrupa'da ve başka yerlerde yükselen ırkçılığa ve yarımcı hareketlere karşı adalet yoluyla verilmiş ciddi bir mesaj olarak ortaa çıkar. Bizim beklentimiz bu yöndedir" dedi. 
 
KIŞANAK'IN 'AJANS' İDDİASI 
 
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın 'Parti çalışanımız polis tarafından ajanlığa zorlanmaktadır' iddiasına yönelik olarak Bozdağ, "Devlet suçlarken veya bu konuda hükümeti suçmarken laftan öte belgelerle konumak lazım. Bugün hiçbir partide böylesi bir devlet görevlisinin bulunması söz konusu değildir. Devletin buna ihtiyacı yoktur. Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Hukuk devleterinde böyle birşeyin olması söz konusu değildir. Kışanak'ın elinde bilgi ve belge varsa bunu kamuoyu ile paylaşmalı. Yoksak iftiraları iddia diye kamuoyunun gündemine taşımamalı" diye konuştu.

DHA