Kısırdöngü depresyona sokuyor

İşin uzmanına göre, depresyon ağrıya, geçmeyen ağrı da depresyona yol açabiliyor. Bu nedenle kronik ağrıları ihmal etmemekte fayda var.

Kısırdöngü depresyona sokuyor
11 Temmuz 2013 Perşembe 12:10 tarihinde eklendi.
Kronik ağrı ile depresyon arasındaki ilişkiye dikkat çeken ve ağrının depresyonu, depresyonun da ağrıyı tetiklediğini söyleyen Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Kader Keskinbora, “Bu nedenle herhangi bir yerinizde 2 aydan uzun süren kronik ağrınız varsa depresyon kısır döngüsü içine girmemek için bir ağrı uzmanı tarafından değerlendirilmeniz önemlidir” diyor.
 
Ağrı, doktora başvurunun en sık nedenlerinden biri. Adeta bir alarm görevi olan akut ağrı, kişiyi hasardan ve hastalıktan haberdar ediyor, tıbbi yardım almaya zorlayarak iyileşme sürecine katkıda bulunuyor, hatta erken teşhis sağlıyor.

Organizmada hiçbir görevi olmayan kronik ağrının ise organik bir lezyon olsun veya olmasın doku-sinir biyolojisini değiştirdiğini, fiziksel ve duygusal bozukluğa neden olarak yaşam kalitesini düşürdüğünü aktaran Dr. Keskinbora, kronik ağrı tedavisinin hekimi de zorladığını vurguluyor. Keskinbora’ya göre, organize olunmayan tedaviler hastane ve doktor kullanımını artırdığı için sosyo-ekonomik yük de getiriyor.

NTV