Kıtalar uzaklaşıyor günler uzuyor

Burç sıralarının yer değiştirmesi gündemi meşgul ediyor. Ama bilim adamları Dünya’nın çok daha önemli değişimler yaşadığını söylüyor. İşte bu değişimler:

Kıtalar uzaklaşıyor günler uzuyor
18 Ocak 2011 Salı 07:43 tarihinde eklendi, 4.652 kez okundu.

 

KUTUP YILDIZI’NDA GÖREV TESLİMİ: Dünyanın değişen ekseni Kutup Yıldızı’nın da değişmesine neden oluyor. Bugün Kutup Yıldızı görevini üstlenen “Polaris” en son M.Ö 12 bin yılında bu görevi yapmıştı. Polaris yerini 13727 yılında “Vega” isimli yıldıza bırakacak.

MANYETİK KUTUPLAR DEĞİŞİYOR: Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdekteki demir kristalinin dünyanın manyetik alanına yaptığı etki sonucu manyetik kutuplar Kanada’dan Rusya’ya doğru kayıyor. Bu olay pusulaları etkileyerek uçak pistlerinin periyodik olarak manyetik alana göre tekrar düzenlenmesini gerektiriyor.

KITALAR BİRBİRİNDEN KAÇIYOR: 180 milyon yıl önce dünyada “Pangea” adlı tek bir kıta varken,  merkez-kaç kuvveti ve gelgit hareketleri bu kıtanın bölünerek bugünkü kara parçalarına dönüşmesine neden oldu. Bu değişim hala sürüyor. Uzmanlara göre eksenin kayması ve yer çekimindeki değişiklikler yüzünden kıtaların daha hızlı yer değiştiriyor.

ÇEKİM KUVVETİ DEĞİŞİYOR: Okyanuslardaki ve kara parçalarındaki kütle çekim kuvvetleri her zaman birbirinden farklı olmuştur. Ancak eksenin değişmesi bu farkı daha da artırıyor.

GÜNLER UZUYOR: Ay ve güneşin çekim kuvvetlerinin dünyayı yavaşlattığı ve bu yüzden günlerin gittikçe uzadığı söyleniyor. Dünya ilk oluştuğunda 6 saat süren gün, dinazorlar zamanında 23 saatti. Bugün günler her gün saniyenin binlerde biri oranında uzuyor.

Milliyet