Kıymet teyzeye iyi haber

Edirne’de kendisini kepçenin önüne atarak direnişin sembolü olan 75 yaşındaki Kıymet Peker’e mahkemeden iyi haber geldi

Kıymet teyzeye iyi haber
25 Kasım 2014 Salı 19:37 tarihinde eklendi.

Nisan ayı başında merkez 1. Murat Mahallesi Bülent Alamut Caddesi üzerinde bulunan parkta inşaat yapılması amacıyla iş makineleri girdi. Yurt binası ve kafe yapılması amacıyla başlayan kazı çalışmalarına bölgede olan vatandaşlar tepki gösterdi. Parkın karşısındaki apartmanda oturan Kıymet Peker ise kendisini kepçenin önüne atarak çalışmaları engelledi.

Yeşil alanın korunması için verdiği mücadele ile Türkiye’nin gündemine oturan Kıymet Peker'e ilk destek yeni seçilen ve daha mazbatasını almayan Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan gelmişti. Mahallelinin direndiği parka gelen Gürkan, inşaat çalışmasına izin vermeyerek iş makinelerini parktan çıkarttı. Mahalle sakinleri daha sonra Edirne İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme bir gün sonra yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkeme parkla ilgili nihai kararını bugün verdi. Buna göre imar planı uygulaması ve belediyenin verdiği inşaat ruhsatı iptal edildi. Karar, direnişin sembolü olan Kıymet Peker tarafından sevinçle karşılandı. Kendisini ziyarete gelen Belediye Başkanı Recep Gürkan’la konuşan Kıymet Peker, 90 yaşında bile olsa aynı mücadeleyi vereceğini ve sözünden dönmeyeceğini belirtti. Peker, "Park ihtarlarımıza, talebelerimize ve küçüklerimize hediye olsun. Hep birlikte. Sevinçliyim, mutluyum. Allah razı olsun hepinizden." dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, seçimi kazandığı gün mazbatasını almadan bu olayın gerçekleştiğini, yangından mal kaçırırcasına seçimden bir gün sonra iş makinelerinin kazı için parka girdiğini hatırlattı. Gürkan, "Kıymet teyzem öncülük yaptı. Kepçenin önüne oturdu. Ben de olayı duyar duymaz atlayıp geldim. Hep beraber oturduk. O kepçeleri kaldırdık. İnşaatı durdurduk." diye konuştu.

İnşaatın yapılmaması için dava açıldığını dile getiren Gürkan şunları söyledi: "Edirne İdare Mahkemesi bir gün sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Biz de bütün işlemleri askıya aldık. Hukuki sürecin bitmesini bekledik. Hukuki süreç bitti. Belediye kaybetti. Halk kazandı. Biz belediye olarak kaybettik. Yaptığımız uygulamanın yanlış olduğunu mahkeme de hükmetti. Önemli olan halkın kazanmasıdır. Bizim arzumuz da o yöndedir."

Burasının Kıymet Peker ile birlikte sembol olduğunu vurgulayan Gürkan, o yüzden de parka Kıymet teyzenin adını verme konusunda ısrarcı olduğunu ifade etti. "Bu park durdukça herkes parkların, yeşil alanların imara ve inşaata açılmasını, ranta açılmasının ne kadar yanlış olduğunu görsün hatırlasın ki bir daha hiçbir yeşil alan ve park imara açılmasın" diyen Gürkan, mahkemenin imar planı uygulamasını hem de belediyenin verdiği inşaat ruhsatını iptal ettiğini dile getirdi. Bunun anlamlı ve önemli bir karar olduğunu vurgulayan Gürkan, "Bundan sonra Kıymet teyze orada torunlarını oynatacak ve gezdirecek." şeklinde konuştu. 


CİHAN