Kızıl şahin doğaya salındı

AĞIR kış koşullarında güçsüz düşüp uçamayan kızıl şahine, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi sahip çıktı. Tedavisi yapılan yırtıcı hayvan daha sonra, doğaya salındı.

Kızıl şahin doğaya salındı
28 Şubat 2015 Cumartesi 10:45 tarihinde eklendi.
Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Pazarören Mahallesi'nde, yol kenarında bulunan yetişkin kızıl şahinin, kış nedeniyle 'Uzunyayla' olarak nitelendirilen karlı bölgede yiyecek bulamadığı için güçsüz düştüğü anlaşıldı. ERÜ Veteriner Fakültesi'ne getirilen şahin burada 2 gün beslendi ve ilaç takviyesi yapılarak tedavi altına alındı. Tedavisi biten şahin, daha sonra doğal yaşamına salındı. Doğada yaşayan yabani hayvanların, kış şartlarında yiyecek bulmakta güçlük çektiğini ifade eden ERÜ Veteriner Fakültesi Uzman Veteriner Hekimlerinden Ali Cesur Onmaz, "Ağır kış şartlarında, doğada yiyecek bulamayan yırtıcı hayvanlar, maalesef güçsüz düşüp ölümle burun buruna kalıyor. Bunun önüne geçmeliyiz" dedi. Şahinin genel itibariyle sağlıklı olduğunu ve halkın bu tür durumlarda yetkili kurumları bilgilendirmesiyle sorunun çözüleceğini belirten Onmaz, şöyle konuştu:
 
"Gözlemlediğimiz kadarı ile klinik muayenesini de dahili yönden baktık. Her hangi ciddi bir problemi ile karşılaşmadık. Özellikle, gıda alımına bağlı olarak güçsüz düşme ve buna bağlı olarak uçamama şikayeti ile getirildi. Genel durumu biraz zayıfladığı için çeşitli vitamin takviyeleri ile güçlendirmeye çalıştık. Doğaya salacağız. Bu durumda hayvanlar ile karşılaşıldığında, onları bize ya da Orman Müdürlülüğü'ne getirilebilirler. Bu hayvanlar uçamadığı zaman ölür. Bulunan hayvanların, veteriner fakültesine getirilmeleri konusunda çaba harcıyoruz."