Kızılay'ın elinde çadır kalmadı

Kızılay, çadır stogunun tamamını Van'a yolladığını açıkladı. Elinde 5 bin çadır kalan kurum alternatif arayışına girdi.

Kızılayın elinde çadır kalmadı
26 Kasım 2011 Cumartesi 09:26 tarihinde eklendi, 2.528 kez okundu.

 

Son dönemde siyasilerin sık sık eleştirdiği ve doğru bilgi vermemekle suçladığı Kızılay, çadır konusunda sıkıştı. Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Van’a 50 binlik çadır stogunun tamamını gönderdiklerini, hatta sayıyı 51 bine çıkardıklarını, Kızılay’ın 2 dikimevinde çadır üretiminin sürdüğünü açıkladı.

Akar, “Şu anda stoklarımızda yeni üretilmiş olan 5 bin çadır var. Kısa sürede eski stoklara ulaşacağız. Eskilerden de elimizde kalan animasyon ve izcilik faaliyetlerinde kullandığımız çadırlar var. Çok zorda kalırsak 4 bin adet olan bu çadırlardan da yararlanabiliriz” diye konuştu. Akar gerekirse yurtdışından çadır alacaklarını açıkladı. 
 
“Kızılay çadırları bin liraya mal ediyor. Bizim çadırlarımız pamuklu kumaştan, su geçirmez. Yurtdışından da bu kriterlere göre piyasa araştırması yapıyoruz. Pakistan çadır üretiminde önemli bir ülke, orayla görüşmeleri revize ettik. Türkiye’de ise kumaşı biz verip fason üretim yaptırabiliriz.” 
 
Çadırlar eksi 10 dereceye uygun değil 
 
“Kızılay’ın çadırlarıçift katlı ve nitelikli. Tabii yine de eksi 10, 20 dereceye de dayanıklı değil. Bu nedenle daha fazla soba ve ısıtıcı kullanarak idare etmek durumundayız, çünkü bir afet yaşıyoruz.” 
“Van’daki çadırları kaldıracağız ve konteynirler kuracağız. 
 
18 bin tane geçici konteynir kuruluyor. Bu Van ve çevresine yetecek rakamdır. Çünkü geçici ve kalıcı konutlara gerçekten ihtiyacı olanlar en fazla 50 bin civarında.” 
 
Almanya’nın çadır stogu yok! 
Uluslararası ve ulusal yardım derneklerinin ellerinde tutması gereken çadır stoguyla ilgili olarak bir düzenleme yok. Kızılay yetkilileri, “Almanya ve Japonya gibi ülkeler konutlarının dayanıklılığı kapsamında ellerinde çadır stogu bulundurmuyor. Buna karşın İran 70 bin çadır bulundurma gereği duyuyor. Pakistan çadır stoklarını yüksek düzeyde tutuyor. Türkiye’de de 50 bin stok bulunuyor” bilgisini verdi. Kızılay Başkanı Akar da, “Türkiye afetlerle karşılaşabilen bir ülke. Bu nedenle 50 bin çadır stogu makul bir rakam” dedi.

Radikal