Kızılderililerden Başbakan Harper'a uyarı

Kanada genelinde olumsuz şartlarda yaşayan Kızılderililerin durumunun ulusal kriz halini alması üzerine, başkent Ottawa'da Kızılderili şefleri ve devlet arasında gerçekleştirilen zirveden, Başbakan Harper'a ciddi uyarı geldi.

Kızılderililerden Başbakan Harpera uyarı
24 Ocak 2012 Salı 21:51 tarihinde eklendi.

British Colombia Kızılderili Şefleri Birliği Başkanı Stewart Phillip, yaptığı yazılı açıklamada, yerli halkların hükümetten ciddi adımlar atmasını beklediğini belirtti ve "Yoksa Arap Baharı türü bir ayaklanma kaçınılmazdır ve biz bu işi onlardan daha iyi yaparız. Bizi buna zorlama" tehdidinde bulundu. 
    
Zirveye, Kanada Genel Valisi David Johnston, Başbakan Stephen Joseph Harper, bakanlar ve Kanada Kızılderilileri Ulusal Şefi Shawn Atleo ile Kanada Kızılderilileri Asamblesi üyesi şefler katıldı. Kanada makamlarının, ailelerinden koparılarak asimile edilmeleri amacıyla yatılı kilise okullarına gönderilen ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 150 binin üzerindeki Kızılderili çocuğu için Federal Parlamentoda 2008'de düzenlenen özür dileme töreninden sonra Kızılderililer ile yapılan en kapsamlı zirve, Kızılderili ayini ve tütsüleri ile başladı. 
    
Zirvede konuşan Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, devlet ile Kızılderililer arasında 136 yıl önce imzalanan Yerli Hakları Anlaşması'nın, yerli toplumu ile Kanada halkı arasındaki 136 yıllık köklü bir geçmişin eseri olduğunu söyledi. 
    
"Bu anlaşmayı kaldırmak ya da tek taraflı feshetmek gibi bir düşüncemiz yok" diyen Harper, "Yeni kanuni düzenlemelerle bu anlaşmayı modernize edeceğiz. Bugün, yeni bir gün. Geçmişten ders alarak, geleceğe odaklanmalıyız" ifadesini kullandı. 
    
Kızılderililerin gündemdeki sorunlarına ilişkin hiçbir konu başlığına girmeyen ve vaadde bulunmayan Harper, "Hedefimiz, Aborjin halkların ülke ekonomisi ve refahı içindeki paylarını artırmaktır" dedi. 
    
Zirve için "Büyük pazılın bir parçası" diyen Kanada Kızılderilileri Ulusal Şefi Shawn Atleo da, "İnsanlarımız beklemek istemiyor. Karşılıklı olarak, yeni mali ilişkileri, adil, eşit ve devamlı hizmet sunumunu ve standartları garanti altına almak istiyoruz. Birbirimize karşı olan ilişkilerimizi ve sorumluluklarımızı yerine getirmede, yeni bir yapı ve süreç oluşturmamız lazım. Halkımız, krizden krize savrulmadan, anlayış ve güven içinde yeni bir başlangıç yapmak istiyor" diye konuştu. 
    

Ulusal Şef Shawn Atleo ve bazı Kızılderili şefleri ile pazartesi gecesi parlamentoda bir araya gelen Başbakan Harper, Davos Ekonomi Forumu'na katılacağı gerekçesi ile zirveden erken ayrıldı.