Kızılderilileri Türkler kalkındıracak

ABD'de, Amerikan yerli kabilelerine, sadece Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticaret yapma imkanı sunan "tarihi" bir yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi'ne sunuldu.

Kızılderilileri Türkler kalkındıracak
11 Temmuz 2011 Pazartesi 11:52 tarihinde eklendi.

 

Turkish Coalition of America'nın (TCA) ciddi çabaları sonucunda, Kongre'deki Amerikan yerlisi tek milletvekili, Yerli Amerikan Dostluk Grubunun Eşbaşkanı ve Türkiye Dostluk Grubunun da üyesi olan Tom Cole, Temsilciler Meclisi'ne, Amerikan yerlilerinin ekonomik gelişmesine katkıda Türkiye'ye "eşsiz" bir pozisyon sağlayan bir tasarı sundu. Cole'un sunduğu 2362 sayılı tasarı, "Amerikan Yerlileri Ticaret ve Yatırım Yasa Tasarısı 2011" adını taşıyor.
 
Amerikan yerli kabilelerine, sadece Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticaret yapma imkanı sunan tasarının, Temsilciler Meclisi Doğal Kaynaklar Komitesi Kızılderili ve Alaska Yerlileri İşleri Alt Komitesi tarafından önümüzdeki dönemde ele alınması bekleniyor. TCA'in öncülüğüyle, bu alt komiteye, Türk girişimcilerinin de getirilerek, Türk girişimciliği hakkında oturum yapılması da planlıyor.
 
Alt komiteden geçmesi halinde komitede oylanacak olan tasarı, burada kabul edilmesinin ardından da Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna getirilebilecek.
 
KONGRE'DE TÜRK DOSTLUK VE YERLİ AMERİKALI GRUBUNDEN TAM DESTEK...
Tasarı, Kongre'de yerli Amerikalılarla alakalı konularla ilgilenen önde gelen milletvekilleri ve Türkiye Dostluk Grubu üyeleri tarafından destekleniyor.
 
Bunun yanında, ABD'nin özellikle son dönemde aralarındaki mevcut sorunları gidermeye çalıştığı yerli Amerikalılar konusunda önemli ve olumlu teklifleri gündeme getirmesi nedeniyle de tasarının kabul edilme olasılığı yüksek bulunuyor.
 
Ayrıca, tasarıyla, Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'nin imajına olumlu katkıda bulunulacağı belirtiliyor. Hatta bazı çevreler, ilk kez böylesine bir tasarıyla, Türkiye'nin Kongre'deki proaktif rolüne vurgu yapılacağı yorumunda bulunuyor.
 
TÜRKLERLE FEDERAL ONAYA GEREK KALMADAN TİCARET...
Tasarı ile, Amerikan yerli kabileleri ve Türk şirketleri arasında ticaret ve yatırım ilişkileri desteklenerek, yerli Amerikalıların ekonomik kalkınmasının kolaylaştırılması amaçlanıyor.
 
TCA'in yoğun çabaları sonucu ortaya çıkan tasarı, yasalaşması halinde hem ABD'nin önemli sorunlarından yerli Amerikalıların ekonomik kalkınmasına önemli katkıda bulunacak, hem Türk şirketlerin yerlilerin bölgelerine yatırımlarını ciddi anlamda kolaylaştıracak, hem de Türkiye'nin ABD'deki olumlu imajını güçlendirecek
 
Tasarı kanunlaşması halinde, sayıları 6'ya kadar çıkabilecek kabile veya kabile konsorsiyumuna, Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticari bağlar kurması yetkisini tanıyor. Böylece, Türkiye, federal hükümetin iznine gerek kalmadan Amerikan yerlilerinin çalışabileceği tek ülke konumuna geçecek.
 
Bu düzenlemenin başarılı olması halinde, uzun vadede istenirse başka ülkelere yönelik de benzer düzenlemelerin gündeme getirilebileceği belirtiliyor.
 
Düzenlemeyle ayrıca, tasarı kapsamındaki faaliyetler, federal fonlardan harcama gerektirmeden, özel sektör entiteleri tarafından fonlanacak. Bunun da federal hükümet açısından, yerli Amerikalıların ekonomilerini düzeltmeye yönelik çabalarında kolaylaştırıcı unsur olacağı kaydediliyor.
 
"GERÇEK BİR ORTAKLIK"
TCA Başkanı Lincoln McCurdy, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 2362 sayılı tasarı sayesinde Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ortaklığın ortaya çıktığını gördüklerini söyledi.
 
ABD ve Türkiye'nin Ortadoğu'da demokrasinin teşvik edilmesi için birlikte çalıştığını hatırlatan McCurdy, "Ancak, yerli Amerikan bölgelerinde sürdürülebilir ekonomilerin inşa edilmesi için ortaklıklar kurulması, bu ilişkiyi daha da geliştirecektir" dedi.
 
McCurdy, tasarıyı sunan milletvekili Cole'u da kutlayarak, "bu yenilikçi kanun düzenlemesinin, ABD genelindeki yerli Amerikalılara yeni ticari aktivite sağlayacağını ve Türkiye ile yerli Amerikan toplumu arasındaki bu heyecan verici yeni ilişkiyi daha da güçlendireceğini" vurguladı.
 
McCurdy ayrıca, "Türk şirketlerinin inşaat alanında sahip oldukları güçle, Amerikan yerlileriyle birlikte çalışmaya gösterdikleri ilgi biraraya getirildiğinde, bu yasanın Türk şirketlerine, özel sektör ekonomik büyümesini teşvik etme ve istihdam yaratmada eşsiz bir pozisyon sunduğunu" ifade etti.
 
Oklahoma'daki Quapaw Kabilesi Başkanı John Berrey de Türk ve yerli Amerikan halklarının daha büyük ve derin ekonomik ve kültürel bağlar geliştirmek için kendi ivmeleriyle bir araya gelmeye başladıklarını söyledi.
 
Berrey, "Bugün birbirimizin tarihleri ve inançlarını öğrenmeye olan ilgimiz giderek artıyor. Bu yasa tasarısı, yerli Amerikan kabilelerine yeni küresel ortaklıklar sunarken, uzun vadeli ekonomik yararların peşinden gitmeleri için zemin yaratılmasına da katkı sağlıyor" diye konuştu.
 
AMERİKAN YERLİSİ ÖĞRENCİLERE TCA'DEN BURS...
TCA, yıllardır yerli Amerikalılar ile Türk halkı arasında köprüler kurmaya dönük çabalara destek veriyor. 2008 yılından başlayarak Türkiye'de okumaya ilgi gösteren yerli Amerikalı öğrencilere burslar sunan TCA, bu tarihten itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Bahçeşehir Üniversitelerinin kendi burslarından yerli Amerikalı öğrencilerin yararlanması için bu üniversitelerle birlikte çalışıyor.
 
Bu kapsamda, İTÜ ayrıca, kabile bölgelerindeki altyapı konuları hakkında kabile yönetimi yetkililerine danışmanlık vermeyi amaçlayan bir program da tasarlıyor.
 
TCA, geçen yılın Kasım ayında Amerikan yerlilerinin Türkiye'ye iş gezisini düzenlemesini de sağlamıştı. Bu gezide yerli kabile liderleri, başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dönemin Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı, şimdiki Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın aralarında olduğu Türk yetkililerle bir araya gelmişti.