Kızlık Zarı Hakkında Yanlış Bilinenler Ve Doğruları

Hymen yada kızlık zarı bizim gibi kapalı kabul edilen toplumlarda oldukça önemli bir fenomen. Bekaret, temizlik, kirlenmemiş olmak gibi kavramları bünyesinde barındıran tıbbı olmaktan çok sosyolojik bir konu esasen.

Kızlık Zarı Hakkında Yanlış Bilinenler Ve Doğruları
25 Aralık 2019 Çarşamba 09:47 tarihinde eklendi, 3.249 kez okundu.

Hymen yada kızlık zarı bizim gibi kapalı kabul edilen toplumlarda oldukça önemli bir fenomen. Bekaret, temizlik, kirlenmemiş olmak gibi kavramları bünyesinde barındıran tıbbı olmaktan çok sosyolojik bir konu esasen. Bir insanın, bir genç kızın sadece bu konuya indirgenmesi ise çokt adaletli bir durum değildir. Üstelik kızlık zarı ile ilgili tam bir bilgi sahibi olmadan.
 

    Kızlık zarı vajine gerisinde, ciltten yaklaşık 1,5 cm içeride uygun pozisyonda küçük dudaklar iyice aralandığında görülen bir mukoza kıvrımıdır. Bilinen hiçbir fonksiyonu yoktur. Adet öncesi dönemde kız çocuklarında vajina florası hormonel etkiye maruz kalıp kendini koruyamadığı dönemde enfeksiyonlarda koruma görevi olduğu düşünülen bir yapı.
 

    Genellikle ilk ilişkide yada vajinaya bir şey sokulduğunda bütünlüğü bozup kanama görülmesi nedeniyle bekaretin bir işareti olduğu kabul edilen bir ufak doku parçası.
 

     Kızlık zarıyla ilgili onlarca soru üretilebilir, ancak genellikle en sık bilinen yanlışlar ve doğrulara bir iki madde değinmek isterim.
 

İlk ilişkide kızlık zarı kanamak zorundadır ! Yanlış.
 

Hayır ilk ilişkide %30 oranında esnek dediğimiz zar yapısı vardır ve kanama olmaz, üstelik yırtık zarı damarsız bir bölgesine denk geldi ise yırtılma olur kanama olmayabilir.
 

İlk ilişkide kan miktarı ve rengi bakireliği simgeler, ne kadar çok kan o kadar bakire! Yanlış.
 

Bazen öyle olur ki bir iki damla belli belirsiz açık pembe renkli yada sarımsı mukus gibi akıntıda olabilir ilk ilişki sonrası. Bu o kişinin bakire olmadığını göstermez.
 

Kızlık zarı patlar! Yanlış.

Kızlık zarı bütünlüğü bozan halka şeklinde bir yapıdır çoğunlukla. Vajina girişi tam kapalı değildir ve yırtılması demek halkanın bütünlüğünün bozulması demektir. Vajinayı tam kapatan kızlık formunun adı imperfore hymendir ve genç ilk adet gördüğünde akamayıp içerde biriken adet kanının birikmesi nedeniyle oluşan sıkıntılı tıbbi tablolar ile doktora başvurulur ve cerrahi müdahale ihtiyacı şarttır.
 

Muayeneile kızlık zarının ne zaman bozulduğu belli olur.Yanlış.
 

İlk ilişkiyi takip eden 7 gün içinde doktora gidilirse belli olur. Ancak bu süre geçirilir ise ne zaman olduğu bilinemez. Sonuç olarak bu konu muhtemelen uzunca bir dönem daha yazılacak, çizilecek, konuşulacak bir konu. Ancak bireyler bilgilendikçe zaman içinde anlaşılıp aşılabilecek bir konu olduğu naatindeyim.
 

Jinekolog
Op. Dr. Müge Aksoy