KKTC Başbakanı Küçük, Pile'yi ziyaret etti

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Rum polisinin, Kerim Ali Yahi adlı Kıbrlıslı Türk'ü zorla alıkoymasının ardından gerginlik yaşanan, Kıbrıslı Türk ve Rumların birlikte yaşadıkları tek karma köy olan Pile'yi ziyaret etti.

KKTC Başbakanı Küçük, Pileyi ziyaret etti
07 Nisan 2012 Cumartesi 19:30 tarihinde eklendi, 1.671 kez okundu.

 

Bakanlar kurulu üyeleri ile bazı üst düzey devlet ve hükümet görevlilerinin eşlik ettiği Başbakan Küçük, bir Türk kahvehanesinde yaptığı açıklamada, geçen perşembe günü yaşananları 1963'lerde yaşanan olaylara benzeterek, kimsenin adayı o günlere döndürmeye gücünün yetmeyeceğini söyledi. 
   
 Ziyaretin amacının Pile'deki Türk halkının sorunlarını yerinde görmek olduğunu belirten Küçük, Pile muhtarının verdiği tüm belgelerin, KKTC egemenliğindeki diğer muhtarların verdiği belgelerle aynı işlem ve geçerliliğe sahip olacağını, bu konuda gerekli talimatın verildiğini dile getirdi. 
     
KKTC'den Pile'ye geçişte uygulanan kimliğe bağlı vize uygulamasının yarattığı olumsuzluğa çözüm bulacaklarını ifade eden Küçük, elektrik arızalarının Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından çözümleneceğini, alınan ve alınacak önlemlerle Pile halkının rahatlatılacağını, bu amaçla belirli bir süre İçişleri Bakanlığı'nın konuyu takip edeceğini vurguladı. 
     
Kıbrıs Türk halkının anlaşma ve barıştan yana olduğunu, bu çerçevede görüşmeleri sürdüren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na hükümet ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) olarak tam destek verdiklerini belirten Küçük, aynı gayreti Rum tarafının da göstermesi gerektiğini söyledi. 
     
-''Güvenlik kuvvetleri hazır''- 
     
Pile'nin statüsünün farklı olduğunu ancak KKTC'nin adanın her yerindeki Türklerin haklarını koruma kararlılığı ve gücünün bulunduğunu dile getiren Küçük, benzer olayların tekerrürü halinde güvenlik kuvvetlerinin her türlü tedbiri almaya hazır olduğunu vurguladı.
     
Başbakan Küçük, KKTC'nin barışın peşinde olduğunu, aynı niyeti Rumlardan da görmek istediklerini ifade ederek, KKTC'nin Pile halkına her zaman hizmet vereceğini belirtti. 
     
Rum yönetimine, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin sürdüğü bir dönemde gerilimi artırmama çağırısı yapan İrsen Küçük, gerilim olan yerde barış ve anlaşma olamayacağına işaret ederek, ''Anlaşma istiyorsak ki biz istiyoruz, gerginlik olmamalı'' dedi. 
     
Küçük, anlaşma ve barışın bu tür ortak yaşanan yerlerden çıkacağını düşündüğüne değinerek, Kıbrıs Türk halkının barışın peşinde olmayı sürdüreceğini kaydetti. 
     
Pile muhtarı Necdet Ermetal ise Pile'de yaşayan Türklerin sorunları hakkında Küçük'e bilgi verdi. 
     
Ermetal, geçen perşembe günü yaşananların Rum polisinin zaman zaman ara bölgede yaptığı provokasyonlara bir örnek oluşturduğuna işaret ederek, Pile'ye gelen KKTC polisinin asla böyle bir yola başvurmadığını vurguladı. 
   
 Rum polisinin devlet gücünü de arkasına alarak zaman zaman Pile veya ara bölgede bazı operasyonlar yaptığına dikkati çeken Ermetal, ''Bunu yaparken de bize (ara bölge Rum yönetimi denetimi altında diyorlar)'' ifadesini kullandı.