KKTC ile işbirliği protokolü

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, KKTC'de iki gençlik merkezi ile tartan pist yapılmasını ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurt açmasını öngören iki işbirliği protokolü imzaladı.

KKTC ile işbirliği protokolü
10 Şubat 2012 Cuma 20:43 tarihinde eklendi, 1.482 kez okundu.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de Başbakanlık'taki protokol imza törenine ''onursal tanık'' olarak katıldı. 
    
Küçük, protokol imzalanmadan önce yaptığı açıklamada, turizm ve eğitimin ülkede lokomotif sektör olarak belirlendiğini, bugün ülkede 7 üniversitede öğrenci sayısının 47 bine ulaştığını, nihai hedeflerinin ise 70 bin olduğunu söyledi. 
    
Bu rakamlara ulaşmanın hayal olmadığını ifade eden Başbakan Küçük, ülkede yaklaşık 70 ülke öğrencisinin öğrenim gördüğünü ve bu rakamı artırmak için gerekli çalışmanın yürütüldüğünü belirtti. 
    
KKTC Başbakanı Küçük, anavatanın büyük gelişme içinde olduğunu ve bu başarıların KKTC'ye de aktarılmasını dilediklerini, neredeyse her ay ülkede Türkiye'den bir bakanı konuk ettiklerini, bunun da KKTC'ye verilen önemi gösterdiğini kaydetti. 
     
-''KKTC'nin eğitim adasına dönüşmesi'' 
     
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da, KKTC ile Türkiye gençliğinin kardeş bir nesil olduğunu yineleyerek, atacakları imzaların bu konudaki samimiyetlerini kayıt altına alacağını söyledi. 
    
Kılıç, KKTC'nin eğitim adasına dönüşmesine katkı koyarlarsa mutlu olacağını, adanın gelişiminin eğitimle daha iyi olacağını belirtti. 
    
İki ülke gençliğinin birbirleriyle resmi ve gayrı resmi temasları olduğunu, bunu gönül bağını güçlendiren bir ''formatla'' taçlandırmayı, pekiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kılıç, ''Tarihimiz, kültürümüz ve medeniyetimiz, daha birçok değerimiz birdir ve ortaktır'' dedi. 
    
Kılıç, ''bu birlikler üzerinden yeni bir maneviyat ve hissiyat inşa ederek, bu hissiyat ile birlikte gençliğin geleceğe daha güvenle bakabilmesini sağlamak gibi temel bir misyonları olduğunun farkında bulunduğunu'' söyledi. 
    
Kılıç, eğitim, spor ve bu ikisinin beraberinde getirdiği değerleri gençlikle birlikte iyi tesislerde, iyi bir şekilde buluşturulabilirse, tarihini unutmayan, geçmişini inkar etmeyen, tarihinin zenginlikleriyle övünen ve aldığı eğitimle de geçmişinin değerlerine, geleceğe dair yeni değerler katabilecek nesillerin inşa edilebileceği düşüncesinde olduğunu ifade etti. 
    
Kılıç, imzalanacak protokollerden birinin bakanlıklarına bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurtlar açabilmesi ve işletmesine yönelik olduğunu; diğerinin ise Spor Genel Müdürlüğü imkanlarıyla KKTC'de, benzerleri Türkiye'de inşa edilen iki gençlik merkezi ve iki atletizm pistini gençliğe kazandırmak olduğunu belirtti. 
     
-''Aydın Denktaş'ı ziyaret etti'' 
     
KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ise KKTC gençliği, spor yaşamı ve yüksek öğrenim yaşamı açısından önemli bir gün yaşandığını vurguladı. 
    
Kılıç'ın, gençliğin ve sporun ihtiyaçları konusunda hiç tereddüt etmeden, hem maddi hem de manevi açıdan önemli ilerlemeye yardımcı olacak yatırımların yapılması için protokol aşamasına gelinmesini sağladığını ifade eden Dürüst, protokollerin kurumsallaşmış bir ilişkiye fırsat tanıdığını, iletişim ağını güçlü kıldığını, gençlerin karşılıklı ziyaretlerde bulunma imkanı sağladığını, gençlik değişim programları yaratılacağını söyledi. 
    
Bakan Dürüst, spora yatırım adına Lefkoşa ve Gazimağusa'da içerisinde spor salonu da bulunan iki gençlik merkezi inşa edileceğini, bu projelerden 60 tanesinin Türkiye için planlandığını ve Türkiye'nin, KKTC'yi de bundan mahrum bırakmadığını söyledi. 
    
Dürüst, Suat Kılıç başta olmak üzere Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'ne ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından protokoller imzalandı. 
    
Suat Kılıç, daha sonra, 13 Ocak'da vefat eden KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş'a taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaret basına kapalı yapıldı.