KKTC sandık başına gidiyor

KKTC'de siyasi partiler mitinglerini tamamladı. Halk yarın erken genel seçimler için sandık başına gidiyor.

KKTC sandık başına gidiyor
27 Temmuz 2013 Cumartesi 09:52 tarihinde eklendi.

Siyasi partiler ve adaylar, yarın yapılacak genel erken seçim öncesinde son mitinglerini gerçekleştirdi. Hava sıcaklığının 50 dereceyi bulduğu KKTC'de parti yetkilileri çalışmalarını sonuna kadar sürdürdü. Yarın yapılacak erken genel seçimde 5 partiden 250 ve 7 de bağımsız aday 50 sandalye için yarışacak.Geçici hükümetten hiç bir isim yarınki seçimlerde aday olmayacak.

172 bin 803 bin seçmenin bulunduğu ülkede yüzde 5 seçim barajı uygulanıyor. Lefkoşa’dan 16, Gazimağusa’dan 13, Girne’den 10, Güzelyurt’tan 6 ve İskele’den 5 milletvekili mecliste temsil şansı bulacak.

Seçimlere Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti- Ulusal Güçler (DP UG) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) katılırken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) boykot çağrısı yaptı.

Seçimler öncesinde favori olarak gösterilen CTP ve UBP mitinglerine katılım oldukça yoğundu. Seçimlerde favori gösterilen CTP ve UBP en büyük mitinglerini başkent Lefkoşa meydanlarında gerçekleştirdi. İnönü ve Atatürk meydanında gerçekleştirilen mitinglerde parti liderleri de son çağrılarını yaptı. UBP Genel Sekreteri ve aynı zaman eski Başbakan olan İrsen Küçük, yarınki erken genel seçimlerde partisinin birinci çıkacağını iddia etti. Bütün verilerin bu yönde olduğunu aktaran Küçük, Ulusal Birlik Partisi'ni bundan sonra tekrar iktidarda göreceklerini ifade etti.

"EROĞLU'NU MÜZAKERELERDE PEK HEVESLİ GÖRMÜYORUM"

Seçim sonrasında Kıbrıs müzakerelerinde görüşmelerin daha hızlı devam etmesi arzusunda olduklarını belirten Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs müzakerelerinde pek hevesli görmediğini söyledi. Bu konuda daha aktif bir çalışma içerisine girilmesi gerektiğini dile getirdi.

EZAN KRİZİ

CTP ile UBP arasındaki ezan krizine de değinen İrsen Küçük şöyle devam etti: "Dün akşam Gazimağusa'da tarihi Namık Kemal Meydanı'nda mitingimiz vardı. Lefkoşa'daki gibi coşkulu bir mitingtti. Taktim yapılırken ben çağrılmayı bekliyordum. Baktım mikrofonlar sustu. Anladık ki ezan okunuyor. O saat Lefkoşa'dan bana bir telefon geldi.Aynı anda da İnönü Mendanı'nda CTP'nin mitingi vardı. Bana dediler ki CTP okunan ezana hiç saygı göstermediler. Ara vermediler. Mitingleri devam ettirdiler ben de bunu halkımla paylaştım."

Seçimlerde favori olarak gösterilen CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da yaptığı açıklamada "Halkın iradesini yeniden oluşturacak bu seçimlerden sonra ülkemizde hayatın her alanında bir dönüşüm yaşanması bekleniyor. Bir devrim bir reformlar zincirinin yaşanması gerekiyor."dedi. CİHAN


CİHAN