KKTC'de ilk kara sondajı başlıyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), KKTC'nin Gazimağusa kentinde ''Türkyurdu-1'' adı verilen kuyuda ilk kara sondajına yarın başlayacak.

KKTCde ilk kara sondajı başlıyor
25 Nisan 2012 Çarşamba 14:20 tarihinde eklendi.

 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, geçen yılın Kasım ayında ABD'de yaptığı ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşım Sözleşmesi'' uyarınca, TPAO'nin KKTC'de petrol ve doğalgaz arama sondajına başlaması için hazırlıklar tamamlandı. Sondaj yapılacak kuyuya ''Türkyurdu-1'' adı verilirken, sondajda 3 bin metreye kadar inilmesi planlanıyor. 
     
Kıbrıs adasında yapılacak ilk sondaj çalışması nedeniyle yarın, Gazimağusa'nın Sınırüstü Köyü'nde bir tören düzenlenecek. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile TPAO yetkililerinin yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ve Ekonomi Enerji Bakanı Sunat Atun'un katılması bekleniyor. 
     
Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama süreci 
     
TPAO'nun KKTC'de karada sondaja başlaması süreci, Kıbrıs Rum Yönetiminin, Türk tarafının tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz'de tek yanlı sondaj çalışmasına geçen Eylül ayında başlamasıyla hız kazanmıştı. 
     
Rum yönetimi, Doğu Akdeniz'de tek yanlı Münhasır Ekonomik Bölge ilan ettiği alanı sözde 13 parsele ayırırken, ''Afrodit'' adı verilen 12'inci parselde, 18 Eylül'de, İsrail'in de desteği ile Amerikan Noble şirketi Rumlar adına sondaja başlamıştı. 28 Aralık 2011'de, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, doğalgaz bulduğunu açıklamıştı. 
     
Rumların tek yanlı petrol ve doğalgaz sondajına başlaması üzerine, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 21 Eylül'de New York'ta, Akdeniz'de Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalamıştı. KKTC Bakanlar Kurulu da 22 Eylül'de TPAO'ya Ada'nın etrafındaki deniz alanlarında petrol-doğalgaz arama ruhsatları vermişti. 
     
TPAO, 26 Eylül'de Koca Piri Reis isimli sismik araştırma gemisi ile KKTC adına ''G bölgesi'' olarak adlandırılan ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmasına başlamış ve 2 Kasım'a kadar 4 bin kilometrekarelik alanda veri toplamıştı. 
     
2 Kasım 2011-de ise Lefkoşa'da, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile TPAO arasında Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi imzalanmıştı.