KKTC'de kabine depremi

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 'kurultay hesaplarının ve Başbakanlık makamına duydukları güvensizliği' gerekçe göstererek Sağlık Bakanı ile Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı'nın görevine son verdi.

KKTCde kabine depremi
07 Eylül 2012 Cuma 20:55 tarihinde eklendi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, iki bakanı görevden aldıktan sonra, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: 

     
''Başbakanlığımda oluşturulan kabinemde Sağlık Bakanlığı görevini üstlenen Sayın Ahmet Kaşif ile Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini yürüten Sayın Kemal Dürüst'ün kurultay hesapları yüzünden, parti genel başkanlığıma ve üstlendiğim Başbakanlık makamına duydukları güvensizlik, inançsızlık, hassasiyetle korumaya çalıştığım engin demokrasi anlayışımın sınırlarını zorlarken, kabinemdeki diğer arkadaşlarımı da fazlasıyla rahatsız etmiştir. 
     
Hükümet olarak sorumluluğum gereği ülkemize hizmette ve icraatlarımızın yürütülmesinde son derece sakıncalar yaratan ve siyasal etikle asla örtüşmeyen bu davranışlar, Başbakan olarak beni bu konuda gerekli tedbiri almaya zorlamıştır. Hangi gerekçeyle olursa olsun hiç kimse hükümetimizi ve dolayısıyla partimizi güçsüz, etkisiz kılamaz, gösteremez, üstelendiğimiz görevde başarısızlığa itemez. 
     
Karşılıklı güvensizliğin oluştuğu bu ortamda, Bakanlar Kurulumuzun uyumlu ve ahenkli çalışmasına imkan yaratmak adına Sayın Ahmet Kaşif ve Sayın Kemal Dürüst'ün kabinemdeki görevlerine son vermiş bulunuyorum. Bu vesileyle hem Sayın Kaşif'e hem de Sayın Dürüst'e bugüne kadar kabinemdeki çalışmalara koydukları katkı için teşekkür eder, başarılar dilerim.'' 
     
Anayasanın 106. maddesinin 3. fıkrasında belirtildiği üzere ''Başbakanın istemi üzerine, bakanlardan herhangi birinin görevine son verir'' noktasından hareketle iki bakanın görevden alınma yazısını Cumhurbaşkanlığı'na sunduğunu belirten Küçük, şu ifadeleri kullandı: 
     
''Yine yasalar gereği, 10 gün içinde görevden alınan bakanların yerine yeni atamalar yapılacaktır. Bu süre zarfında, Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, eğitim döneminin başlıyor olması nedeniyle konuya verdiğim önem ve hassasiyet gereği, Başbakan olarak ben vekaleten yürütürken, Sağlık Bakanlığı görevine ise İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu vekalet edecektir. Gelecek haftadan itibaren yeni eğitim döneminin başlayacak olması ve bu konuda bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli her türlü tedbir alınacak ve eğitimin kesintiye uğramadan sürdürülebilmesine olanak sağlamak üzere çalışmalar tüm hızıyla devam ettirilecektir.'' 
     
Öte yandan, Başbakan İrsen Küçük tarafından üç yıldır yürüttüğü Sağlık Bakanlığı görevinden alınan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Görevden alındığımı basından öğrendim... Kırgın değilim, aynı şekilde çalışmaya devam edeceğim. Kurultayda adayım, 21 Ekim'de sağduyu galip gelecek. Doğru akan su, yolunu bulur'' dedi. 
     
Başbakan İrsen Küçük başkanlığındaki kabine, 17 Mayıs 2010'dan beri görev yapıyor. Kabinede 6 Nisan 2011'de de değişiklik yapılmıştı. 
     
İktidar partisi UBP'nin kurultayı 21 Ekim'de yapılacak. Kurultay için şu ana kadar İrsen Küçük ve Ahmet Kaşif adaylıklarını açıkladı.