Klarnet ile Müzik Dünyası

Müzik dünyasında birbirinden farklı enstrümanlar vardır ve her birinin kendine göre bir ahengi ve çıkarttığı sesler vardır.

Klarnet ile Müzik Dünyası
26 Nisan 2017 Çarşamba 10:19 tarihinde eklendi, 1.171 kez okundu.

Müzik dünyasında birbirinden farklı enstrümanlar vardır ve her birinin kendine göre bir ahengi ve çıkarttığı sesler vardır. Toplamına “nota” denen bu sesler, çalgı aletlerinin tipine göre değişir. Çalgı aletleri, insanlık tarihi ile neredeyse aynı dönemlere kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Kültürler, coğrafi yapılar ve hayat şartlarına bağlı olarak her toplum ve her millet kendine göre bir çalgı aleti geliştirmiştir. Klarnet de çalgı aletlerinden biri olup, ülkemizde ve dünyanın farklı noktalarında kullanılan enstrümanlardan biridir. Bir yandan hareketli notalara sahip olması öte yandan daha nostaljik müziklerin imalında veya bestelenmesinde kullanılan bu çalgı aleti ülkemizde de en popüler aletlerden biridir. Klarnet farklı malzemeler kullanılarak üretilen üflemeli çalgıdır. Genel olarak sert ağaçlar kullanılarak üretilen müzik aletleri, sert kauçuk olan ebonitten üretilir. Fakat bu malzeme dışında bir de metal kullanılarak üretilen türleri de vardır. Kullanımı ise başında dediğimiz gibi kültürel gelişmeler ve toplumların yaşam biçimlerine göre değişiklik göstermektedir. Yani sert ağaçtan yapılmış müzik aletlerini tercih eden toplumlar olduğu gibi bir de metalden imal edilen aletleri kullananlar da vardır. Ülkemizde özellikle Trakya bölgesi ve Ege bölgesinin bazı illerinde de bu alet yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tabi ki müzik dünyasındaki yeri ise bambaşka bir öneme sahiptir. Albümlerin yapımında, canlı müziklerde ve diğer müzik dinletilerinde klarnetlerin yerinin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

 

Klarnet bir tutkudur

Müzikal dünya ile yakından ilgilenenler veya bu dünyaya heves edenler, hemen hemen her türden çalgı aletini yakından tanırlar veya haklarında bilgileri mutlaka vardır. Özellikle de daha profesyonel çalışanlar müzik aletleri hakkında daha fazla bilgi sahibidirler. Aslında bu bir anlamda mecburiyettir. Yani keyfi bir iş veya keyfi bir öğrenim olduğunu söylemek doğru olmaz. Klarnetler de bu konunun içinde yer alan aletler olduğu için müzik dünyası ile haşir neşir olanlar, bu aletin çıkarttığı sesin hangi müziğe daha yakın olduğunu çok daha iyi bilirler. Çünkü yapılacak bir müziğe katacağı değerin bir hayli yüksek olduğundan söz etmemiz gerekiyor. Her müziğe uygun bir alet olmamasıyla birlikte yapılan müziklere renk katma konusunda bir hayli mahir bir çalgı aleti olduğunu söylemek yerinde olacaktır. İlk defa 19. Yüzyılda üretilmeye başlayan ve ana yurdu Fransa olan bu müzik aleti, zaman içinde tüm dünya müziklerinde tercih edilen bir alet halini almıştır. Ülkemizde özel kullanım alanlarının haricinde bir de sokak sanatçıları da bu alete daha bir fazla ilgi göstermektedirler. Bazı toplumlarda müziğe ve insan ruhuna kattığı değer nedeniyle çok daha ön planda olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yer olarak standart bir nokta söylemek mümkün olmasa da genel olarak başında da dediğimiz gibi Trakya bölgesi ve Ege bölgesinin belli kesimlerinde daha bir ön plandadır.

Siz de klarnetçi olabilirsiniz

Üflemeli çalgılar, diğer çalgı türlerine göre biraz daha maharet ve uzmanlık isteyen aletlerdir. Hem nefes kontrolünü sağlamak hem de notaları düzgün kullanmak için iki farklı eğitimden geçilmesi gerekiyor. Klarnetler de bu konuda yine eğitim isteyen aletler arasında yer almaktadır. Bu sihir etkisi yaratan aletler hakkında detaylı bilgilere ulaştığınızda söylemek istediğimizi çok daha iyi anlarsınız. Yani siz de bir klarnetçi olabilirsiniz ancak olmak istiyorsanız öncelikle konu hakkında derin bilgilere ulaşmanız ve satın alarak işe koyulmanız gerekiyor.

Alışveriş için: http://www.1enstruman.com/klarnetler