'Klon' savaşlarını kaybetti

George Lucas, ‘Star Wars’ (Yıldız Savaşları) Stormtrooperların İngiltere’deki telif haklarını bir kostümcüye kaptırdı.

Klon savaşlarını kaybetti
29 Temmuz 2011 Cuma 15:06 tarihinde eklendi, 1.216 kez okundu.

 

‘Star Wars’ filmininde imparatorun klon ordusu olarak bilinen Stormtrooper karakterlerinin kaskları telif hakkı davasına konu oldu. Kaskları film için hazırlayan Andrew Ainsworth, İngiltere’deki telif hakkı için dava açtı ve davayı kazandı.
 
İngiliz temyiz mahkemesi 62 yaşındaki üreticinin kaskları satışa devam edebileceğini ve İngilteredeki telif hakkının da sahibi olduğuna karar verdi.
 
Andrew Ainsworth’a göre kostümler tam anlamıyla telif hakkı konusu olarak görülmüyor çünkü bu tip tasarım ve üretimler sanat eserlerinden daha kullanışlı objeler... Ainsworth BBC’ye şunları söyledi: Bu büyük bir zafer, dışarda kutlama için şampanyamız bekliyor.
 
Güney Londra’da bir kostüm tasarımcısı olan Ainsworth, yaptığı her kostüm için 3 bin dolar alıyor. George Lucas’ın ruhunu satın alamayacağını söyleyen kostümcü, bir gün mahkemeye başvurmaya karar verdi. Mahkeme sadece İngiltere içindi ancak karar Lucasfilm’in ABD’deki telif hakkını da zedeledi çünkü Ainsworth satışı durdurdu.
 
Lucasfilm tarafı bu karara yeterince sinirli bir şekilde ürünün üzerindeki genel ve fikir hakkını korumaya çalıştı. Telif hakkını kaptıran taraf, filmlerde kullanlılan artistik ürünlerin, malzemelerin İngiliz hukukunda telif hakkı başlığıyla geçmemesi gerektiğini belirtti.

NTV