Koç Gezi'yi ilk kez konuştu

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Gezi Parkı olaylarında Koç Grubu’na yöneltilen eleştirilere ilişkin ilk kez konuştu.

Koç Geziyi ilk kez konuştu
18 Eylül 2013 Çarşamba 08:27 tarihinde eklendi.
Gezi Parkı eylemlerine katılanları 'Sizin benim gibi insanlar' olarak tanımlayan Mustafa Koç, "Kusura bakmayın. 70 yaşında teyze de gördüm ben, 18 yaşında çocuk da. Bunlar mı ülkeye zarar verecek" dedi.
 
Gazetecilerin ekonomi müdürleriyle buluşan Koç, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Radikal yazarı Jale Özgentürk, Koç'un açıklamalarını köşesine taşıdı. İşte o konuşmadan bazı bölümler. 
 
YOLDA TAŞA MI TAKILDIK?
 
-Mayısın ortasına kadar baktığınızda Türkiye’de her şey hakikaten gıpta edilecek durumdaydı. Mayıs başı Londra’ya gittiğimizde ne kadar kapı çaldıysak herkes Türkiye’den övgüyle bahsediyordu. İtibarımız yükselen bir trend halindeydi. Hâlâ da öyle. Sonra FED’in açıklamaları geldi. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin neredeyse hepsi kırılganlık gösterdiler. Ama rakamlara baktığımız zaman bizim kırılganlık oranımız diğerlerine nazaran çok daha fazla. Hıçkırık mı öksürük mü tuttu diyeyim artık. Yolda bir taşa mı takıldık, öyle değerlendirmek gerekiyor. Hem siyasi hem özel sektör hem de devlet olarak ona göre yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Enseyi karartmamak lazım.
 
KORKUNÇ BİR BİLGİ KİRLİLİĞİ
 
-Maalesef Koç Holding olarak hiç istemediğimiz bir şekilde kendimizi olayların ortasında bulduk. Divan Otelimiz, gayet insani bir yaklaşım sergilerken hadise başka mecralar tarafından çok çarpıtıldı. Korkunç bir bilgi kirliliği, bir dezenformasyon ve teröristlere yardım ediyormuşuz gibi bir hava estirildi. Biz de bundan fevkalade üzüntü duyduk.-
 
İSTİKRARI BOZACAK HAREKETİN İÇİNDE OLMAYIZ
 
-Büyük oyunlar oynandığı, bizim de sanki bu oyunların bir parçası olduğumuz vb. iddialar ortaya atılıyor. İç huzurun, ekonomik ve sosyal istikrarın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu, her fırsatta vurguluyoruz. Hal böyleyken Türkiye’de istikrarı bozacak herhangi bir hareketin içinde topluluğumuzun yakıştırılmasına müsaade etmeyiz.
 
EKİM'DE OLAY ÇIKAR MI?
 
-İleri demokrasilerdeki gösteri hakkı nasıl mevcutsa Türkiyede dünyanın parçası olacaksa ki ona oynadığımızı biliyorum. Doğal olması lazım. Şiddet kullanılmadığı müddetçe.
 
300 ARACIN YAKILMASI ŞİDDET İÇERMEYEN OLAYLAR MIYDI?
 
-Siz oraya gelen insanları gördünüz mü? Sizin benim gibi insanlar. Ellerinde molotofkokteyli olanlardan bahsetmiyorum. Ama hepsinin aynı kefeye konmasını ben kabul etmiyorum. Kusura bakmayın. 70 yaşındaki teyze de gördüm ben, 18 yaşında çocuk da. Bunlar mı ülkeye zarar verecek. Bundan vazife çıkartan insanlar tabii ki olmuştur. Biz şeylerde aynı yere varamayacağız.
 
KUTUPLAŞMA ENDİŞESİ
 
-İç çekişmeleri bırakıp herkesin işine bakması lazım. Sonunda ne paylaşılamıyor anlayabilmiş değilim. Beni en çok kutuplaşma endişelendiriyor. Bertaraf edilmesi lazım.
 
28 ŞUBAT İÇİN SUÇ DUYURUSU
 
-Suç duyurusunda bulunmak herkesin anayasal hakkı.
 
MİLGEM İHALESİNİN İPTALİ
 
-Karayolundan sonra RMK’nın da Milgem ihalesinin iptal durumu oldu. Sanıyorum bir tersane sürece dahil olmak istediğini belirterek itiraz etmiş. Ona istinaden böyle bir konu oluştu. Gezi süreci ile ilgisi yok.