Koç'a 4.5 milyar liralık darbe

Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş, Aygaz ve Opet’e önceki gün yapılan baskının ardında ‘ihbar’ olduğu öne sürüldü.

Koça 4.5 milyar liralık darbe
26 Temmuz 2013 Cuma 10:51 tarihinde eklendi.
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından önceki gün Tüpraş ve Aygaz’da başlatılan denetlemelerin ardından Borsa İstanbul’da işlem gören Koç Grubu’na ait hisse senetleri günü yaklaşık yüzde 3 oranında düşüşle tamamladı. 10 şirketin değeri 2 günde 4,5 milyar lira eridi.
 
Tüpraş ve Aygaz denetimi ‘Koç’ hisselerine yüzde 3 düşüş getirdi
 
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından Koç Grubu’na ait Tüpraş ve Aygaz’da yapılan denetimlerle ilgili olarak piyasada oluşan tedirginlik gruba ait tüm hisse senetlerini negatif etkiledi.
 
Denetlemenin yapıldığı şirketlerden Tüpraş günü dünkü kapanışa göre yüzde 3.05 oranında değer kaybıyla 41.30 liradan tamamlarken, Aygaz ise yüzde 2.63 düşüşle 8.88 liraya geriledi. Koç Grubu şirketlerinin çatı kuruluşu Koç Holding’in değer kaybı gün sonunda yüzde 3.87 olurken, gruba ait diğer şirketlerden Tofaş yüzde 4.64, Otokar yüzde 1.49, Arçelik ise yüzde 3.75 oranında düşüş kaydetti. Koç Grubu’na ait Yapı Kredi ise günü yüzde 0.71 artışla tamamladı.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Vergi Denetim Kurulu yıllık 50 bin vergi incelemesi yapıyor. Gezi olayları ile vergi incelemeleri arasında kesinlikle bir ilişki yoktur” dedi.
 
Yıldız: Özel anlamı yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tüpraş’ta yapılan denetimin her zamanki denetlemelerden biri olduğunu belirterek, “Bu yüzden buna özel bir anlam kazandırmaya çalışmanın doğru olmadığı kanaatindeyim” dedi. Dicle Elektrik Dağıtım ile Perakende Satış AŞ devir teslim töreni için Diyarbakır’da bulunan Yıldız, şunları söyledi:
 
“Bizim ister kamu ağırlıklı özel hukuk hükümlerine tabi şirketler, isterse özel hukuk hükümlerine tabi özel şirketler, her birinin denetlenmesiyle alakalı prosedür var.”
 
BASKININ ARDINDA İHBAR VAR
 
Habertürk'te yer alan habere göre Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş, Aygaz ve Opet’e önceki gün yapılan baskının ardında ‘ihbar’ olduğu öne sürüldü.Maliye ‘aramalı inceleme’ yaparken belgeler tutanakla torbalara konulup götürüldü
 
Koç Grubu şirketleri Tüpraş, Aygaz ve Opet'e yapılan Maliye baskınının arkasında ihbar olduğu ortaya çıktı. Tüpraş'a polis nezaretinde giden Maliye, normal denetimlerin dışında olan bu baskın için savcılık kararı çıkarttı. Alışılmış prosedürün dışına çıkılarak yapılan baskında el konulan belgeler, Koç Grubu yetkilileri ile birlikte tutanak tutularak torbalara konuldu ve mühürlendi. İnceleme aşamasında da bu belgeler Koç yetkilileriyle birlikte açılacak.
 
Maliye çevrelerinden edinilen bilgelere göre, Maliye Bakanlığı, daha önce büyük şirket ve işadamlarına yaptığı vergi incelemelerinden farklı olarak bu sefer 'aramalı inceleme' yaptı. Bu inceleme için de sulh hâkimi ve savcılıktan karar çıkartıldı. Bu karar için Maliye Bakanlığı'nın savcılık makamına delil sunması gerekiyordu. Bakanlığı harekete geçiren ise yapılan bir ihbar oldu. Aramalı inceleme yapılmasındaki amaç ise 'normal incelemede kaçırılma ihtimali olan bilgi ve belgelere ulaşmak' olarak belirtildi. Yetkililer, daha önce Aydın Doğan'a yönelik incelemede dahi bu yöntemin kullanılmadığına işaret etti.

Milliyet