Kocasakal, avukatlara çağrı yaptı

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yöneticisi 10 avukat, Balyoz davasını yürüten mahkeme heyetine yönelik 'yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek' suçundan Cuma günü hâkim karşısına çıkacak.

Kocasakal, avukatlara çağrı yaptı
15 Mayıs 2013 Çarşamba 19:52 tarihinde eklendi.

Ümit Kocasakal ve arkadaşları, Balyoz davası sanık avukatlarının savunma haklarının kısıtlandığı gerekçesiyle duruşmaya çıkmamaları üzerine mahkemeye cübbeleri ile katılmış ve Kocasakal yanında getirdiği bir belgeyi ayakta okuyarak sanık avukatlarına destek verdiklerini dile getirmişti.

İstanbul Barosu'nun resmi internet sitesinde tüm avukatların, avukatlık mesleğine ve adil yargılama hakkına sahip çıkmak amacıyla 17 Mayıs 2013 Cuma günü Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşmasına katılmaları yönünde çağrı yapıldı.

Sitede 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak olan İstanbul Barosu yönetimine; Uluslararası Avukatlar Birliği, Avrupa Barolar Konseyi, Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü, Fransa Barolar Ulusal Konseyi, Avrupa Savunma Avukatları Derneği ve Avrupa Demokrasi İçin Avukatlar Birliği'nin de arasında bulunduğu çok sayıda yabancı baro temsilcisi ve hukukçunun duruşmaya gözlemci olarak katılacağı duyuruldu.

Türkiye Barolar Birliği ile Türkiye’deki 60 il baro başkanı ve 5 bine yakın avukatın destek vermesi beklenen duruşma için bini aşkın avukatın da baro yönetimini savunmak için davaya müdahil olarak katılacağı öğrenildi.

Silivri'de görülecek davaya 'mesleğine sahip çık' denilerek çağrılan avukatlar için de İstanbul'un 13 ayrı ilçesinden uzaklıklarına göre 07.00 ile 08.00 saatleri arasında otobüsler kaldırılacağı belirtildi. Otobüslerin hangi ilçeden, nereden ve saat kaçta otobüs kalkacağı ise ayrıntıları ile belirtildi.

BARO YÖNETİCİLERİ 'YARGI GÖREVİ YAPANI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS' SUÇUNDAN YARGILANACAK

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri 6 Nisan 2012'de Silivri'de görülen Balyoz Davası'na giderek, sanık avukatı olmadıkları halde sanık avukatları için ayrılan bölüme izinsiz olarak cübbeleri ile girmişlerdi.

Kocasakal da önceden hazırladığı bir metni ayakta okuyarak sanık avukatlarının savunma haklarının kısıtlandığını belirtip bu duruma gösterdikleri tepkiyi dile getirmişti. Kocasakal, mahkemenin adil yargılama hakkının ihlali, silahların eşitliğine aykırı davranışları ve avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçmesini istediklerini ifade etmişti. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık avukatları bölümüne geçemeyeceklerini ancak talepte bulunmaları halinde kendilerine oturmaları için yer gösterebileceklerini söylemişti.

Bunun üzerine Kocasakal ve arkadaşları, işlerinin bittiğini belirterek bulundukları yeri terk etmişlerdi. Baro yöneticileri, Başkan Diken'in, "Bizim hiçbir kuruluşun denetimine ihtiyacımız yok. Yargının denetimi kendi mekanizması içindedir." şeklindeki açıklamasını da dinlemeden duruşma salonundan ayrılmışlardı.

Balyoz davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonunda İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Durakoğlu, Hüseyin Özbek, Ufuk Özkap, Turgay Demirci, Füsun Dikmenli, Aydeniz Tuskan, İsmail Altay ve Hasan Kılıç ile eski yönetim kurulu üyesi Başar Yaltığ hakkında 'yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs' iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.


CİHAN