Koç'un ilk çeyrek bilançosu

Koç Holding, 2013 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 13,6 milyar TL satış geliri elde ederken, 619 milyon TL vergi öncesi kâr ve 452 milyon TL azınlık payı sonrası net kâr gerçekleştirdi.

Koçun ilk çeyrek bilançosu
17 Mayıs 2013 Cuma 11:53 tarihinde eklendi.

Koç Holding üst yöneticisi (CEO)’su Turgay Durak, “Avrupa’da politik ve ekonomik sıkıntıların sürdüğü, yakın coğrafyamızda karışıklıkların devam ettiği son dönemde Koç Topluluğu olarak risk yönetimine ve tasarruf tedbirlerine ağırlık verirken, yılın geri kalan dönemi için sürdürülebilir büyüme stratejimizi uygulamaya devam edeceğiz.” dedi.

Koç Holding’in 2013 ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Turgay Durak, 2013’ün ilk çeyreğinde ülke ekonomisinde ekonomiye duyulan güvendeki toparlanma ve faizlerin düşük seviyesinin, kredi talebini canlandırdığını, bunun da özellikle dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik talebi tetiklediğini söyledi. 2013 yılı için Koç Topluluğu olarak Türkiye ekonomisindeki büyümenin büyük oranda iç talep kaynaklı olmasını beklediklerini belirten Durak, “İç talepteki bu artış, ithalatı da artıracağından, ihracatta ise dış pazarlarımızın hala tam olarak toparlanamamış olmasından ötürü net ihracatın büyümeye katkısının sınırlı olmasını bekliyoruz.” diye konuştu. Son dönemde Avrupa ekonomilerinde belirsizliklerin devam ettiğine ve yakın coğrafyadaki politik ve siyasi sıkıntıların artış gösterdiğine de dikkat çekerken de Koç Topluluğu olarak kısa vadede dış kaynaklı risk yönetimi ve tasarruf tedbirlerini uygulamayı sürdüreceklerini belirtti.

Turgay Durak, Avrupa ekonomilerindeki tüm kırılganlıklara ve yakın coğrafyadaki sıkıntılara karşın, Topluluk olarak uzun vadeli sürdürülebilir büyüme stratejilerine yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik uygulamalar ile devam ettiklerini aktaran Durak, şöyle devam etti:

"Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak ülkemiz ve paydaşlarımız için sürekli ve yüksek getirili yatırımlara dönüştürmeyi hedeflerken, ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için çalışmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2013’te hedeflediğimiz 6,8 milyar TL kombine yatırım planımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2013, ürün ve yatırımlar açısından Koç Topluluğu şirketleri için çok önemli. Özellikle Tüpraş ve Ford Otosan önemli bir yatırım döneminden geçiyor. Tüpraş'ın 2,4 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm projesi kapsamında 2013 ilk çeyrek itibariyle 1,55 milyar dolarlık yatırımla projede yüzde 65’lik ilerleme sağlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 3,5 milyon ton beyaz ürün üretecek projenin yanı sıra Tüpraş rafinerilerinin tam kapasite çalışabilmesi ile Türkiye'nin çoğunlukla dışa bağımlı olduğu dizel ihtiyacının önemli kısmı karşılanabilecektir. Ford Otosan’da geçen yıl devreye alınan Transit Custom’dan sonra, bu yılsonu Yeni Transit devreye alınacak. 2014’te üretimine başlanacak yeni ticari araç ile ilgili geliştirme ve yeni tesis yatırımı da yıl boyunca sürecek. Tofaş da ABD’ye Doblo ihracatına yönelik çalışmalarını sürdürüyor."


CİHAN