Kök hücre nakillerinde başarı artacak

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı dünya kongresinde kemik iliği nakillerinin başarısının artması için daha fazla ve kaliteli kök hücre toplanması çalışmaları ele alındı

Kök hücre nakillerinde başarı artacak
14 Eylül 2012 Cuma 17:10 tarihinde eklendi, 1.330 kez okundu.

 

Kan, kemik iliği ve lenf bezi kanserlerinde yapılan kemik iliği nakillerinin başarısının artırılması için daha fazla ve kaliteli kök hücre toplanmasına yönelik çalışmalarda başarı elde edildiği bildirildi. 
 
 Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 14. Dünya Aferez Kongresi'nde, kan hastalıkları ve diğer rahatsızlıklarda destek tedavisi olarak aferez uygulamaları tartışıldı. 
   
 Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, ''kanın ayrıştırılması'' anlamına gelen aferez yönteminin, artık birçok alanda faydalı sonuçlar verdiğini anlattı. 
   
Hematolojinin yanı sıra onkoloji, kardiyoloji, nefroloji ve gastroenteroloji gibi dallarda da uygulanan, tedaviye yanıt vermeyen seçilmiş hastalarda aferez yöntemi uygulandığını belirten Ünal, bunun tıbbın farklı alanları arasında işbirliği gerektirdiğini söyledi. 
     
     -''Kök hücre nakillerinde başarı artıyor''- 
     
Ünal, kongrede tartışılan konulardan birinin de kan, kemik iliği ve lenf bezi kanserinde yapılan kemik iliği nakillerinde başarının artırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu bildirdi. 
     
Toplantıda, bu nakillerde daha fazla ve kaliteli kök hücre toplanması için yürütülen çalışmaların sonuçlarının sunulduğunu belirten Ünal, bunların umut verici gelişmeler olduğunu kaydetti. 
     
     -''Türkiye ileri bir noktada''- 
     
     
Aferez Derneği ve kongre Genel Sekreteri Doç. Dr. Fevzi Altuntaş da, aferez yöntemiyle bazı hastalıklarda yüzde yüze varan başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirdi. 
     
Kan zehirlenmeleri, ailesel geçişli inatçı kolesterolün düşürülmesi ve organ nakilleri gibi birçok hastalıkta, kandaki zararlı maddelerin aferez yöntemiyle ayrıştırılmasıyla tedavi şansı elde edildiğini belirten Altuntaş, kemik iliği nakilleri için de aferez merkezlerinde kök hücre toplandığını söyledi. 
     
Türkiye'nin kök hücre naklinde hem sayı hem kalite olarak gelişmiş dünya ülkeleri ile yarışır hale geldiğini ifade eden Altuntaş, ''Halk arasında 'kemik iliği' olarak bilinen kök hücre nakilleri, 'akut lösemi' denilen kan kanserleri, akut myeloblastik lösemi (AML), akut lenfoblastik lösemi (ALL), lenf bezi kanserleri olarak bilinen non-Hodgkin lenfoma (NHL), Hodgkin lenfoma, kemik iliği kanserlerinden multiple myeloma, myelodisplastik sendrom (MDS), 'kronik lösemiler' olarak adlandırılan kronik myelositik lösemi (KML), kronik lenfositik lösemi (KLL) gibi kan, kemik iliği ve lenf bezi kanserlerinde tamamen şifa sağlayabiliyor'' diye konuştu. 
     
Altuntaş, kök hücre naklinin bu kanserler dışında, aplastik anemi, paroksismal noktural hemoglobinüri (PNH), primer amiloidoz, hemoglobinopatiler (talasemi, orak hücreli anemi), immün yetmezliği ve kalıtsal metabolik hastalıklarda da iyileşme şansı sağladığını söyledi. 
     
     -Verici kriterleri- 
     
     
Kök hücre naklinde verici kriterleri ile ilgili de bilgi veren Altuntaş, 18-55 yaş arası sağlıklı herkesin kemik iliği vericisi olabileceğini, verici olmanın insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz bir etkisi bulunmadığını belirtti. 
     
Türkiye'deki 55 aferez merkezinin dünya çapında olduğunu ve sayının her geçen gün arttığını ifade eden Altuntaş, burada yapılan işlemlerin SGK tarafından ödendiğini kaydetti.
     
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Osman İlhami Özcebe de aferez yöntemine, tıbbın diğer alanları ile yürütülen ortak çalışmayla karar verilebileceğini söyledi.