Kolon kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kolon kanseri en çok görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Kolon kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
04 Şubat 2013 Pazartesi 14:04 tarihinde eklendi, 1.960 kez okundu.

 

Belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen hastalık özellikle 50 yaş ve üzerindekileri tehdit ediyor. Tıbbi Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Züleyha Çalıkuşu, erken teşhis edilen kolon kanserinin tedavisinde başarı oranının yüzde 95'e ulaştığını söyledi. 
 
Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Çalıkuşu, kolon kanserinin tarama testleri ile kolaylıkla saptanabilen ve poliplerin çıkarılması ile de büyük ölçüde önlenebilen bir hastalık olduğunu belirtti. Erken teşhisin önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çalıkuşu, "ABD' de her yıl yaklaşık 30 bin kişinin hayatı kurtarılabiliyor. Erken tanı konulduğunda başarı oranı yüzde 95'lere ulaşıyor. Ancak ülkemizdeki hastaların sadece 5'te 1'inde erken evrede tanı konulabiliyor." dedi.
 
KANSER TÜRLERİ ARASINDA EN YAYGIN OLANI
 
Dünyada her yıl bir milyon, Türkiye'de ise 6 bin kişinin bu hastalığa yakalandığını belirten Doç. Dr. Çalıkuşu , "Kolon kanseri ülkemizde erkeklerde akciğer, prostat ve mesane kanserinden sonra 4. sırada, kadınlarda ise meme kanserinden sonra 2. sırada görülmektedir. Ülkemizde kolon kanserine yakalananların maalesef yarısı hayatını kaybediyor. Kolon kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak hastaların yüzde 90'ından fazlasında 40 yaşın üzerinde görülüyor." diye konuştu.
 
Doç. Dr. Züleyha Çalıkuşu, kabızlık, ishal, barsak alışkanlığının değişmesi, karın ağrısı, dışkıda kan, ağrılı dışkılama, yeterince boşalamama hissi, sebebi bilinmeyen ani kilo kayıplarının bu hastalığın belirtileri olduğunu kaydetti. Erken tanıyla hastalığa bağlı ölüm oranlarını önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Doç. Dr. Çalıkuşu, “Ameliyat, kolon kanserinin başlıca tedavisini oluşturuyor ve en çok kullanılan metotların başında geliyor. Ameliyatla tüm kanserli dokunun temizlenmesi hedefleniyor. Operasyonda, görünen tümör dokusunun çıkarıldığı durumlarda bile tümörün barsak katmanlarına ve lenf bezlerine yayılımına göre bazı hastaların kemoterapi ve radyoterapiye ihtiyacı alabilir. Kemoterapi ve radyoterapi ile gözden kaçabilecek kanser hücrelerinin de yok edilmesi hedefleniyor.” diye konuştu.

CİHAN