Komisyon ‘yasama dokunulmazlığını’ görüştü

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AK Partili üyesi Ahmet İyimaya, yasama dokunulmazlığı konusunda Türkiye’de temel bir reforma doğru gidildiğini belirterek, “Şu ana kadar bir milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, bunun sorgulanması, tutulması, tutuklanması ve yargılanması anlamına geliyordu.

29 Ağustos 2013 Perşembe 18:48 tarihinde eklendi.

Ama şu andan itibaren bu madde kabul edilebilir ise yasama organına dokunulmazlık talebi geldiği zaman yasama organı bu sonunu bölümlere ayırarak değerlendirecek.” dedi

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin bugün ki toplantısında ‘yasama dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu maddelerini’ görüşüldü.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan İyimaya, “Yasam organı tutmaya, tutuklamaya, yargılamaya, sorgulamaya ayrı ayrı karar verecek. Bunlardan hepsine birden izini verebileceği gibi mesela ‘ben yargı organına tutuklama iznini vermiyorum’ diyecek. Bu önemli bir dönüşüm. Kabul edilirse saygıdeğer bir ilerleme olur. Türkiye’nin içinde yaşadığı sorun da sorun olur.“ diye konuştu.

TUTUKSUZ YARGILANMA İÇİN KARAR VERİLMEDİ

Tutuksuz yargılama konusunda henüz karara varılmadığını belirten İyimaya şöyle devam etti:
“Tutuklanıp tutuklanmayacağı hususunda parlamento izin, karar verebilir. Ben tutuklanmasına izin vermiyorum, diyebilir.Ama CHP’nin tutuksuz yargılanma şekli itirazı var.

Kasten, suç üstü hali, insan öldürme fiilinde suç üstü hali dışında tutuklama kararı izin, parlamentonun yüksek oranlı kararı ile izin verilebilir. Burada özel bir nisap öngürülebilir, hocalarımız tartışacaklar.“

Bir gazetecinin ‘Bir vekilin tutuklanıp tutuklanmayacağı TBMM’nin iznine bağlanacak öyle mi?” sorusu üzerine İyimaya, “Zaten şu anda da öyle…” cevabını verdi. İyimaya, tutuklu vekillerle ilgili bir soru üzerine de “Oradaki durum 82 Anayasasında bir insan kusurundan kaynaklanıyor.

Milletvekili seçiminden önce devlet düzenine karşı, devlete karşı bir suç işlemiş ise ve soruşturmasına, koğuşturmasına daha evvel seçimden önce başlanmış ise milletvekili dokunulmaz-lıktan yararlanamaz diye bir madde var. Bu maddeyi komisyon kaldırıyor.” dedi.

UZMANLAR MADDELER ÜZERİNDE ÇALIŞACAK

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri bir sonraki toplantısını önümüzdeki hafta Çarşamba günü yapacak. O zamana kadar akademisyenlerden oluşan uzmanlar, ‘yasama dokunulmazlığı, yasama sorumsuzluğu, yargı, eğitim ve öğretim hakkı’ konuları üzerinde çalışma yapacak.


CİHAN