''Komplonun sona ermesini istiyoruz''

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi, uluslararası toplumun, Suriye yönetimini terörizmle mücadelesinde desteklemesi gerektiğini belirterek ''ülkesine karşı büyük bir komplonun oynandığını ve bunun sona ermesini istediklerini'' söyledi.

Komplonun sona ermesini istiyoruz
13 Şubat 2012 Pazartesi 20:36 tarihinde eklendi.

BM Genel Kurulu'nun Suriye konulu toplantısında konuşma yapan Caferi, öncelikle bu toplantının BM kurallarına aykırı şekilde düzenlenmesini protesto ettiğini belirtti. 
    
Suriye'de El Kaide tarafından intihar saldırılarının düzenlendiğini kaydeden Caferi, Şam ve Halep'te düzenlenen saldırılardan El Kaide'nin sorumlu olduğunun ortaya çıktığını, ''bazı Arap ülkelerinin'' El Kaide'yi Suriye'de kullandığını öne sürdü. 
    
''Her ülkenin kendi topraklarında kendi halkını koruma, güveni ve düzeni koruma hakkı bulunmaktadır'' diye konuşan Caferi, ''Ülkeme karşı oynanan komplolar sona erdirilmeli. Burada amaç Suriye devletini etkisizleştirip, insani koridorlar, uçuşa yasak bölgeler oluşturmaktır. Muhalefetin şiddet ve terör eylemlerine giriştiği ortadadır'' dedi. 
    
21 milyonluk Suriye'nin sadece 7 bininin yönetime karşı çıktığını ileri süren Caferi, Arap Birliği'nin ülkesindeki muhalefete ''maddi ve siyasi destek verme'' kararının ise kabul edilemez olduğunu söyledi. 
     
-Arap temsilcileri- 
     
Toplantıda söz alan Mısır, Libya, Suudi Arabistan, Tunus gibi Arap ülkelerinin temsilcileri ise BM Güvenlik Konseyi'nin, Arap barış planını destekleyen karar tasarısını Rusya ve Çin'in vetosu yüzünden kabul edememesinin ardından Suriye'de ölümlerin devam ettiğini, bu duruma sessiz kalınamayacağını, o yüzden harekete geçilmesi gerektiğini belirttiler. 
    
Arap temsilciler BM Genel Kuruluna sunmak üzere üzerinde çalıştıkları karar tasarısına BM'ye üye tüm devletlerin destek vermeleri gerektiğini söylediler. 
     
-Rusya Büyükelçisi- 
     

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin de konuşmasında, Suriye Büyükelçisi Caferi'ye destek vererek, toplantının Genel Kurul'da düzenlenmesinin usule aykırı olduğunu savundu. 
    
Rusya'nın Suriye'deki krizin barışçıl şekilde çözümlenmesi için uğraştığını, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye'ye gittiğini anımsatan Çurkin, ''Arap Birliğinin Suriye'ye BM-Arap Birliği ortak barışı koruma gücü gönderilmesine yönelik kararının dikkatle incelenmesi gerekir. Suriye'ye barışı koruma gücü göndermek için önce orada barışın olması gerekir, ancak Suriyeli silahlı muhalif güçler şiddeti bırakmaya yanaşmıyor'' diye konuştu.