Komşu'daki kriz Asya'yı vurdu

Yunanistan'ı kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla bitmesi sonrası dış piyasalar ilk iş gününe sarsıntı ile başladı. İlk açılan piyasalar ekside.

Komşudaki kriz Asyayı vurdu
29 Haziran 2015 Pazartesi 09:18 tarihinde eklendi.
Euro kuru, Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları,Yunanistan'ın kurtarılmasına ilişkin görüşmelerin küresel piyasaları sarsması ile birlikte düşmeye başladı. ABD Hazine tahvilleri 2013'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Euro kuru, dolar karşısında yüzde 1.4 düşerek, Tokyo saati ile 13:18'de 1.1011 seviyesine geldi ve beklenen fiyat dalgalanmaları 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 

ÇİN BORSASI YÜZDE 2 DÜŞTÜ
Yunanistan haftasonu gerçekleşen gelişmelerin ardından sermaye kontrolleri getirdi, hisse senedi piyasasını kapattı ve bankaların ATM'lerinin boşalması ile birlikte bankaları en az 6 Temmuz'a kadar kapattığını duyurdu. Yunanistan ve Avrupalı kreditörler arasındaki görüşmeler, Yunanistan Başbakanı Çipras sorunun 5 Temmuz'da halkoylamasına götürüleceğini kaydetmesinin ardından Cuma günü sona erdi.

"EURO'DAN ÇIKMA OLASILIĞI YÜZDE 85"
Pacific Investment Management Co. (Pimco) eski CEO'su Muhammed El-Erian, Yunanistan'ın, "yoğun bir ekonomik daralma" ile karşı karşıya kalması ile birlikte, para birliğinden çıkma olasığının yüzde 85 olduğunu kaydetti. Çin, hisse senetlerinin 1996'dan bu yana en büyük iki haftalık kaybını yaşamasının adından, gösterge faizi rekor düşük seviyeye indirdi ve bazı bankalar için zorunlu karşılıkları düşürdü.