Komutanı favorilerini cetvelle ölçmüş

İZMİR'deki Maltepe Askeri Lisesi'nde okurken, okul komutanı ve sınıf subayından gördüğü baskı nedeniyle lisenin son yılında ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen 22 yaşındaki Mehmetcan Elbüken, darbe girişiminin ardından o komutkanlarının ordudan ihraç edildiğine şaşırmadığını söyledi.

Komutanı favorilerini cetvelle ölçmüş
30 Temmuz 2016 Cumartesi 12:22 tarihinde eklendi.
İZMİR'deki Maltepe Askeri Lisesi'nde okurken, okul komutanı ve sınıf subayından gördüğü baskı nedeniyle lisenin son yılında ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen 22 yaşındaki Mehmetcan Elbüken, darbe girişiminin ardından o komutkanlarının ordudan ihraç edildiğine şaşırmadığını söyledi. Askeri öğrenciyken yaşadıklarını anlatan Elbüken, tıraş olduğu halde olmamış gibi davranıldığını bu nedenle disiplin cezası aldığını, üzerinde baskı oluşturan komutanının her gün favorilerini cetvelle ölçtüğünü dile getirdi.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü son sınıf öğrencisi Mehmetcan Elbüken, 2008 yılında Maltepe Askeri Lisesi'ne 4'üncü sırada girdiğini, okulun son iki yılına kadar bir problem yaşamadığını, ancak son yıl yaşadığı baskılar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığını anlattı. Okuldaki sınıf subayı ve sınıf amirlerinin değişmesiyle kendisi gibi bazı arkadaşlarının hayatının kabusa döndüğünü belirten Elbüken, yaşadıklarını şöyle anlattı:
 
"Değişen komutanlardan biri okulun açıldığı ilk günlerde beni odasına çağırdı ve tıraş olmama rağmen, bana tıraş olmadığımı söyledi. O gün tekrar tıraş olup odasına gittim ve çekmecesinden cetvel çıkartarak favorilerimi ölçtü, kalemle çizdi. Devam eden günlerde her sabah odasına gidip sakal ve favori kontrolü yapıyordu. Tabii o sırada, 'Sen subay olabileceğini mi sanıyorsun. Ben daha buraya gelmeden senin adın geldi bana. Dışarıda daha güzel bir hayat seni bekliyor' diyerek benim okuldan ayrılmamı istiyordu." 
 
AİLESİ İNANMAMIŞ
 
Dedesi ve babasının da asker olduğunu anlatan Elbüken, "Yaşadıklarımı aileme söylediğimde bana inanmıyorlardı. Sonraki günlerde çeşitli bahanelerle disiplin cezaları verildi, genellikle işlemediğim suçlardan dolayı ceza veriliyordu. Çarşı izinlerim iptal ediliyordu. Sınıfımızdaki televizyondan ben sorumluydum, birisi haberim olmadan kumandanın yerini değiştirmiş ve bundan beni sorumlu tutup ceza verdiler. Gece nöbetinde oturduğum iddia edilerek ceza verildi. Aslında öyle bir şey yoktu ama bunu kanıtlayamıyordum" dedi.
 
12'nci sınıfa geçtiğinde iftira atılarak verilen ceza puanlarının artıtğını ve zorunlu izinler dışında hiçbir şekilde çarşıya çıkmasına izin verilmediğini anlatan Mehmetcan Elbüken, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"İkinci dönem koskoca sınıfta yalnızca benim masamın altının arandığını fark ettim. Arama sırasında, okula ilk başladığım günlerden beri yanımda olan, içinde ders notları yer alan ajandayı bulmuşlar. Ajandada, '14.08.2008 tarihine geri dönebilsem askeri liseye giren aklımı..' yazıp bıraktığım notu görmüşler, beni bu notta askeri liseye girenlere hakaret etmekle suçladılar. Bunu kabul etmedim, çünkü ben orada kendime kızıyorum. Ama benimle ilgili dosya çoktan hazırlanmıştı. O dönem sınıf subayı Ali Rıza Bayraktar ile okul komutanımız Abdülkerim Ünlü, 'Bu suçtan disiplin kuruluna çıkarsan senin atılman için elimizden geleni yapacağız. Aileni ara ve okuldan almazlarsa atılacaksın' dediler. Bu iki kişi de zaten ordudan ihraç edildi. Benim dedem de babam da asker, onları arayamazdım. Babamı arayıp 'Baba beni, size küfür etmekle suçluyorlar' diyemedim. Aynı gün defalarca beni yanlarına çağırdılar, baskılar arttı. Suçlamayı kabul etmemem durumunda bana cinsel istismar suçu yükleyeceklerini söylediler. Bunların yanı sıra hakaret ve küfürler de devam etti. Atılmak istemiyordum, o nedenle firar ettim. En azından ailemi ikna ederim diye düşündüm. İki gün sonra okula döndüm ve ailemin okulda olduğunu gördüm. Komutanlar babama hem yalan söyleyip hem de hakaret ediyordu. Daha sonra zorla da olsa ayrılmak istediğime dair dilekçeyi imzaladım ve babam o dönem yaklaşık 30 bin TL tazminat ödedi." 
 
"BUGÜN ÇAĞIRSALAR YİNE HEMEN DÖNERİM"
 
Asker bir babanın oğlu olduğu için vatanına, milletine hizmet eden bir subay olmayı hayal ettiğini belirten Elbüken, "Aklımın erdiği günden bu yana hep subay olmak istedim. Ama buna engel oldular. O dönem bana yapılanların benzerleri arkadaşlarıma da yapıldı. Şu an üniversite eğitimi alıyorum. Kesinlikle olmak istediğim yerde değilim. İdeallerimi değiştirmek zorunda kaldım. Kaybettiğimiz itibarımızın iade edilmesini, haklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Ben, ailem ve çevremdeki insanlar bu süreçte çok yıprandı. Şu an okula geri dönme hakkı verilse, hiç düşünmeden yapmam gereken ne varsa yapar dönerim" dedi.