"Konut satışları yüzde 25 düştü"

Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu ve Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ali Aydın, konut alımında yüzde 25 azalma yaşandığını söyledi.

Konut satışları yüzde 25 düştü
18 Eylül 2014 Perşembe 16:03 tarihinde eklendi, 1.681 kez okundu.

Aydın, “Hükümetin geçmişte otomotiv sektörüne mobilya sektörüne yaptığı teşvikleri göz önüne alırsak, müteahhitlik sektörüne acilen tedbir alınmalı, teşvikler verilmeli.” dedi.

Kayseri’de kooperatifçiliğin bitirildiğini ve buna da TOKİ’nin sebep olduğunu belirten Aydın, TOKİ’nin hükümetin politikası haline geldiğini söyledi. Aydın, “Hükümetin uyguladığı TOKİ denilen politikaya müteahhitlik sektörü teslim oldu. Kooperatifçilik ehil ellerde yürümedi. Küçük tasarrufların büyük yatırımların dönüşmesi bizim ülkemizin gerçeklerini uygundu. Kooperatifçiliği şahsen savunan biriyim ancak şu anda iyi uygulanmadığı söyleyebilirim. Kooperatifi kime söylerseniz kime deseniz üyesinden arsa sahibine, müteahhidi olumsuz görüş içinde. Bu uygulamadan kaynaklanan bir durumdur. Bunun yerine TOKİ uygulaması geldi. Artık bir hükümet politikası. Orada denetimden uzak gerçek kalifiye ve kaliteli olmayan konutların üretildiği kamuoyuna gelmekte” şeklinde konuştu.

YAP-SAT SEKTÖRÜ SIKINTILI

Kayseri’de yap-sat sektörünün de sıkıntılı olduğunu ifade eden Aydın,bunun sebebinin banka kredilerin yükselmesi ve alım gücünün düşmesinden dolayı olduğunu söyledi . Aydın, “Müteahhitte yok alıcı da yok. Geçen yıl şu anda 3 kişiden 1 kişi kredi kullanıyordu. Şimdi kullanılmıyor. Türkiye genelinde 20, Kayseri genelinde yüzde 25’e kadar alım satım aşağıda. Müteahhitler sıkıntıda. Hükümetin geçmişte otomotiv sektörüne mobilya sektörüne yaptığı teşvikleri göz önüne alırsak, müteahhitlik sektörüne acilen tedbir alması teşvikler yapması lazım” diye konuştu.


CİHAN