"Konut talepleri hukuki değil"

Van Valiliği, günlerdir gündemde olan ve açlık grevine başlayan konteyner kentlerde kalan depremzedelerle ilgili açıklama yaptı.

13 Aralık 2013 Cuma 18:27 tarihinde eklendi.
4 ayrı konteyner kentte 90 ailenin yaşadığı belirtilen açıklamada, "Konteynerlerde yaşamaya devam eden vatandaşlarımızın ekonomik durumları incelenmiş, ihtiyacı olanlara kira yardımı verilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak bazı vatandaşların kalıcı konut talebi hukuki değildir" denildi.
 
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından kurulan konteyner kentler, kalıcı konutların teslimi sonrası kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde kalan kiracılar kendilerine TOKİ tarafından yaptırılan konutlar çıkmadığı için konteynerlerde yaşamını sürdürdü. Depremzedeler konteynerleri terk etmeyince elektrikleri kesildi. Konteyner kentlerde kalan ve sorun haline gelen depremzedelerin durumu ile ilgili Van Valiliği yazılı bir açıklama yaptı. 
 
"KONTEYNERLERDE 90 AİLE KALIYOR"
 
Valiliğin yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ tarafından yaptırılan 17 bin 489 kalıcı konutun 23 Ekim 2012'de teslim edilmesiyle konteyner kentlerin kademeli olarak boşaltılması gerektiğinin depremzedelere defalarca bildirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Konteynerleri kullanan yaklaşık 175 bin kişi aşamalı olarak burayı boşaltmışlardır. Konteynerleri boşaltma süresi 10 Ağustos 2013'te dolunca konteyner kentlere verilen elektrik kesileceği ilgililere bildirilmiş, süre sonunda elektrikler kesilmiştir. Elektrikler kesildiği dönemde Van merkezde konteynerlerde kalan aile sayısı 275'ti. Şu anda Van merkezdeki Anadolu konteyner kentte 48, Tahirpaşa konteyner kentte 15, Kayaçelebi konteyner kentte 4, Erciş ilçemizde ise 23 aile kalıyor" denildi. 
 
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE KİRA YARDIMI 
 
Konteynerlerde kalan ailelerin ekonomik durumlarının incelenerek ihtiyaç sahiplerine kira yardımı yapılması kararı alındığının da belirtildiği açıklamada şöyle denildi:
 
"Ailenin durumuna göre kira desteği yapılacaktır. Kira yardımında ailede fert başına düşen gelirin 243,42 altında olması şartı kabul edilmiştir. Yapılan çalışmada 75 aile kira desteğinden yararlandırılmaktadır. Ancak vatandaşlar farklı taleplerde bulunmaya başladı. Vatandaşlarımızdan bir bölümü belirli oranda nakit talep ederken, daha büyük bölümü konut talep ettiklerini beyan etmektedirler.

Bazı vatandaşlar kendilerine ücretsiz konut verilmesini isterken, bazıları da uygun şartlarda ödemek kaydıyla konut talep ediyor. Yürümekte olan hukuk düzenimiz itibarıyla, konteyner kentte yaşamaktan kaynaklanan bir üstün hakkın varlığını kabul etmek mümkün değildir. Dolayısıyla buna bağlı olarak ifade edilen konut talebi karşılanabilir değildir. Dolayısıyla ev verilmediği takdirde konteyner kenti boşaltmak istemediklerini beyan eden vatandaşlarımızın talebi hukuki olmadığı gibi adil de değildir. Bu nedenle de uygulanabilir bulunmamaktadır." 

DHA