Konya efsanesi yıkıldı

Şiddetli depremlerin pek yaşanmadığı Konya yer sarsıntıları açısından İgüvenli bölge' olarak kabul ediliyordu.

Konya efsanesi yıkıldı
28 Temmuz 2011 Perşembe 09:24 tarihinde eklendi, 1.064 kez okundu.

 

Fakat Konya Ilgın'da dün meydana gelen 5.0'lık deprem bu bilginin yanlış olduğunu ortaya çıkardı. Jeoloji profesörü Ali Koçyiğit "Konya aktif fay hattının üzerinde yer alıyor. Bölgede meydana gelebilecek depremler 6 büyüklüğüne kadar çıkabilir" dedi

Konya'nın Ilgın ilçesinde dün saat 12:58'de 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında meydana gelen deprem özellikle ilçe merkezinde paniğe neden oldu.
 
Birçok kişi sokaklara fırlarken, sarsıntı Konya kent merekizinde de hissedildi. Can ve mal kaybı yaşanmazken 6 kişi yaralandı.
 
Yaralananların panik nedeniyle pencere ya da balkondan atlayan ve kaçarken başlarına tuğla düşen kişiler olduğu öğrenildi.
 
'BU DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL'
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Danışma Kurulu Üyesi ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Ilgın'daki depremin Akşehir, Afyon ve Simav'dan geçen fay sisteminin içindeki bir kaynaktan oluştuğunu belirterek "Bu beklenen bir deprem. Sürpriz bir deprem değil" dedi. Ali Koçyiğit 3 gün önce Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2'lik deprem ile dünkü sarsıntının birbirinden bağımsız olduğunu söyledi.
 
'ŞEHİR FAYLAR ÜZERİNDE'
Bölgenin aktif fay hattı içinde bulunduğunu, Konya'da iki yıl önce de depremin meydana geldiğini anımsatan Prof. Dr. Ali Koçyiğit, "Dolayısıyla Konya sanıldığı gibi depremin yaşanmadığı bir yer değil, oralar da aktif bölgeler. Ilgın'daki depremin ardından artçı sarsıntılar oluşuyorsa fay hattı enerjisini boşaltacak demektir. O bölgede pek çok fay hattı var. Oradaki faylar aktivite kazanırsa bölgede meydana gelebilecek depremler 6 büyüklüğüne kadar çıkabilir" dedi