Konya’da 100 yeni doğalgazlı otobüs yollarda

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni aldığı 100 adet doğalgazlı otobüs, Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle hizmete alındı. Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 100 doğalgazlı otobüs için yaklaşık 70 milyon TL ödediklerini söyledi.

Konyada 100 yeni doğalgazlı otobüs yollarda
16 Şubat 2014 Pazar 13:24 tarihinde eklendi, 1.308 kez okundu.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’da ilk kez 100 doğalgazlı otobüsü halkın hizmetine sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 200 civarında olan otobüs sayısını son 10 yılda 448’e yükselttiklerini ve sadece otobüsler için 150 milyon lira harcadıklarını söyledi. Konya’nın yapılan yatırımlarla 10 yılda çağ atladığını belirten Başkan Akyürek, “Konya 13. yüzyılın en muhteşem Tük şehriydi. Bu coğrafyanın çekim merkezi konumundaydı. Bugün 21. yüzyılın muhteşem Konya’sı için çalışıyoruz.” dedi.

OTOBÜSLERE 10 YILDA 150 MİLYON LİRA

Konya’da ilk kez 100 adet doğalgazlı, çevreci ve modern otobüsün hizmete sunulduğunu belirten Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yeni otobüslerin hayırlı olmasını diledi. Görev aldıklarında yaklaşık 200 otobüs bulunduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, şunları söyledi: “Şu anda sefere koyduğumuz otobüslerle birlikte Konya merkezde 448 otobüs hizmet verecek. Sadece bu 100 otobüse ödediğimiz para yaklaşık 70 milyon lira. 10 yıl içinde aldığımız tüm otobüsleri hesaba katarsak sadece otobüsler için harcadığımız para 150 milyon lirayı buluyor. Her yıl sadece otobüs için 15 milyon lira para harcamış olduk. Konya toplu ulaşımı her zaman gündemimizde oldu, her zaman önceliğimiz oldu.”

10 YILDA 65 YENİ ALT VE ÜST GEÇİT YAPILDI

Son 10 yılda Konya’daki tüm caddelerin baştan sona yenilendiğini, 5 milyon tona yakın asfalt kullanıldığını ve şehrin standardının yükseldiğini kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Çok sayıda yeni yol açtık. Kesintisiz trafik akışını temin etmek için hem akıllı durak sistemini geliştirdik hem de Konya’mızı alt-üst geçitlerle donattık. Konya’da toplam 77 alt-üst geçit var. Bunun 65 tanesi son 10 yılda yapıldı. 2004 yılına kadar 12 alt-üst geçit, sadece son 10 yılda 65 alt-üst geçit yapıldı.”

AKILLI TOPLU ULAŞIM SİSTEMİ

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu ulaşım kullanıcılarına kolaylık sağlamak amacıyla hizmete sunulan Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi’nden de (ATUS) bahseden Başkan Akyürek, Konyalıların ücretsiz kısa mesaj, mobil uygulama, karekod uygulaması, araç içi bilgilendirme ekranı ve web sitesi aracılığıyla otobüslerin nerede olduğunu görebildiklerini hatırlattı.

RAYLI SİSTEM YATIRIMLARI

Raylı sistem yatırımlarında da KONYARAY başlığıyla 5 proje yürüttüklerini dile getiren Başkan Akyürek, “Eski tramvayların düşük de olsa taksitlerini ödemeye devam ettiğimiz süreçte Türkiye’nin en avantajlı ihalesini yaparak en modern, yüzde 100 düşük tabanlı, engelsiz, klimalı tramvayları en hesaplı şekilde 300 milyon liralık yatırımla şehrimize kazandırdık. Yeni tramvaylarımız gelmeye başladı. Deneme seferlerinin ardından dün ilk tramvaylarımız hizmete girdi.” diye konuştu.

Konuşmasında Alaaddin-Adliye raylı sistem hattı, Yeni Ulaşım Master Planı, mevcut hattın hafif metro sistemine dönüştürülmesi çalışmalarından da bahseden Başkan Akyürek, “KONYARAY’ın 5 projesinden 3’ünü hayata geçirdik, biri ihale sürecinde, diğerinin de ihale hazırlıkları devam ediyor. 2,5 yıl içinde KONYARAY’ın 5 ayağını tamamlayacağız. Projenin bir ayağını da Eski Sanayi bölgesinde yapımı başlayacak hızlı tren istasyonu oluşturuyor. Orada raylı sitem hattımız metro istasyonu ile buluşacak. Oradaki kentsel dönüşüm, hızlı tren istasyonu ve KONYARAY metro istasyonu eş zamanlı olarak yapılmış olacak.” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Akyürek, şoför koltuğuna geçerek yeni otobüsleri inceledi. Hizmet vermeye başlayan 50’si körüklü, 50’si solo, toplam 100 otobüs, doğalgazlı, engelliler ve yaşlıların kullanımına uygun, düşük tabanlı, klimalı ve Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi’ne uygun özelliklerde.


CİHAN