Konya'nın küflü peyniri üretim ve satış özgürlüğüne kavuştu

Konya’da yöresel olarak yüzyıllardır üretilen, ancak gıda üretim izni olmadığı için zaman zaman toplatılan küflü peynir (yeşil peynir) nihayet patentine kavuştu.

Konyanın küflü peyniri üretim ve satış özgürlüğüne kavuştu
23 Ağustos 2013 Cuma 17:22 tarihinde eklendi, 1.259 kez okundu.

Küflü peynir için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuru yapan Konyalı STO’lar mutlu sona ulaştı. Türk Gıda Kodeksi’ne ‘Yeşil Peynir’ adıyla giren küflü peynirin üretim koşulları da böylece bir standarda kavuşmuş oldu.

Konya Ticaret Odası, Tümsiad Konya Şubesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Şubesi ve Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın’ın yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü çalışma sona erdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapılan başvuru ile yeşil peynir, Türk Gıda Kodeksi’ne girerek üretim ve satışındaki engel aşıldı. Bakanlığa yapılan patent başvurunun neticelenmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Tümsiad Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar, iki yılı aşkın bir süredir koordineli olarak geniş tabanlı çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Küflü peynir için yaptıkları bu çalışmanın kendileri için bir zorunluluk olduğunu ifade eden Akpınar “Çünkü Konya’da bu konu kanayan bir yaraydı.” dedi.

Yeşil peynirin yüzyıllardır Konya ve civarında tüketilen vazgeçilmez bir ürün olduğunu aktaran Akpınar, şunları söyledi: “Yeşil peynir Konyalıların vazgeçemeyeceği bir üründür ve dedelerimizden bizlere intikal eden bir mirastır. Ancak bugüne kadar Türk Gıda Kodeksi’ne müracat edilmediği için üretimi ve satışı kanunen yasaktı. Yıllardır Konya esnafımız cezalara maruz bırakıldığı gibi tonlarca ürünümüz de üretim izni olmadığı için imha edilmişti.” Esnafın bu sıkıntılı sürecinin bitmesi için üreticileri bir araya getirdiklerini anlatan Tümsiad Konya Şube Başkanı, “Küflü peynirin isim olarak uygun olmaması ve marka değeri için isminin yeşil peynir olmasına karar verdik. Ürünün gıda üretim izninin alınması yolunda stratejik izlenecek yollar belirlenerek bu işin startını verdik” diye anlattı.

Akpınar, daha sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın’ın küflü peyniri özel bir laboratuvarda üreterek küf analizleri yaptığını aktardı. Analizler sonucunda Konya yeşil peynirinin insan sağlığına bir zararı olmadığını kanıtladığını dile getirdi. Bu çalışmanın ardından Prof. Dr. Akın’ın bir üretim prosesi yazdığını ifade etti. Akpınar, bu raporları bir dosya haline Konya Ticaret Odası ile ortaklaşa ikmal ettiklerini ve Konya Tarım İl Müdürlüğü tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderildiğini anlattı. Bakanlığın onayı ile yeşil peynirin Türk Gıda Kodeksi’ne girdiğini ifade eden Akpınar, “Tüm Konyalı hemşehrilerimize, üreticilerimize ve halkımıza hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

İNGİLTERE VE İSPANYA’YA İHRACAT

Akpınar, Konya ve çevresindeki illerde yılda yaklaşık bin ton küflü peynir tüketildiğini aktardı. Kilosunun 12 ile 15 TL arasında satışının yapıldığını ifade eden Akpınar, yeşil peynir patentinin alınmasıyla birlikte bu üretim oranını 3 kat artırmayı planladıklarını söyledi.

Konya Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, üretim ve satış izni olmadığı için yılda yaklaşık 120 ton küflü peynirin Konya’da imha edildiğini açıkladı. Patent alınmasıyla birlikte belirlenen standartlar dışında yapılacak üretime izin verilmeyeceğini aktaran Baydar, yeşil peynirin İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde de üretildiğini ve tüketildiğini belirterek “Ancak hiçbirinin küflü peyniri Konya’daki kadar lezzetli olmuyor. Konya, bu avantajını kullanarak İspanya ve İngiltere’ye bile yeşil peynir ihracatı yapabilir.” ifadelerini kullandı.

ESNAF MEMNUN

Konya’da Kadınlar Pazarı’nda küflü peynir satışı yapan esnaflardan Fatih Kocatürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Tarım İl Müdürlüğü tarafından üretim izni olmadığı için sık sık küflü peynirlerin toplandığını ve zarar ettiklerini aktardı. Esnaf Kocatürk, yeşil peynir patenti ile birlikte sektöre de artık bir kalite geleceğini umut ettiğini ifade ederek, yasa dışı bir ürünü satmaktan da kurtulduklarını sözlerine ekledi.


CİHAN