Köpekbalıklarından koruyan giysi

Avustralyalı bilim insanları, bir ticaret şirketinin desteğini alarak dünyanın köpekbalıklarına karşı korunma sağlayan ilk dalış giysisini üretti. İki çeşit üretilen giysi, tehlikeli balıklara görünmeme ve onları caydırma özelliğine sahip.

21 Temmuz 2013 Pazar 16:26 tarihinde eklendi.
Son yıllarda Avustralya ve dünyanın diğer bölgelerin artan köpekbalığı saldırıları üzerine harekete geçen bilim insanları, dalgıçları köpekbalıklarından uzak tutacak bir giysi geliştirdi.
 
Batı Avustralya Üniversitesi (UWA) Okyanus Enstitüsü’nden Nathan Hart ve Shaun Collin, SAMS (Köpekbalığı Saldırılarını Azaltma Sistemi) şirketinin tasarımcılarıyla bir araya geldi.
 
Şirketten yapılan açıklamada, “Köpekbalıkları avlarını yakalamak için birçok duyu kullanıyor. Ancak saldırının son basamağında görsel duyu çok önemli. Üniversitelerle yıllar süren çalışmalar sonucunda, köpekbalıklarının görsel algısını bozacak tasarımlar ortaya koymayı başardık” ifadesi kullanıldı.
 
Daily Mail’in haberine göre, UWA ve SAMS işbirliğiyle iki çeşit dalış giysisi üretildi. Mavi tonların ağır bastığı ilk tasarım, renk körü canlılar tarafından fark edilemeyecekken; diğer zehirli balıkların sahip olduğu türden beyaz şeritler içeriyor ve böylece tehlikeli balıkları uzak tutması amaçlanıyor.
 
‘TEHLİKE ÖNLEYİCİ KORUMA’ 
The West Australian gazetesine göre ilk giysi yüzücüler ve sörfçülerin kullanılması için geliştirildi. Her iki giysi, köpekbalıklarının avlarını nasıl takip ettiğine dair büyük bilimsel verilerin analiz edilmesi ve Avustralya’da yaşanan köpekbalığı saldırılarının incelenmesiyle hazırlandı.
 
SAMS, ‘giysilerin köpekbalıklarına görünmeyecek veya onları caydıracak şekilde hazırlandığını’ belirtirken, aynı yöntemin dalgıçların kullandığı kafesler, sörf tahtaları, dalış tüpleri ve diğer donanımlar için kullanılabileceğini ifade etti.
 
SAMS kurucusu Hamish Jolly, giysilerin ‘tehlike önleyici koruma’ sunduğunu ve ‘zaten kullanılmatka olan önlemlere kıyasla daha çok işe yarayacağına inandıklarını’ belirtti.

NTV