Köprübaşı için rahatlatan radyasyon açıklaması

Maden Tetkik ve Arama (MTA) İzmir Bölge Müdürü Murat Topaloğlu, Manisa Köprübaşı İlçesi'nde radyasyon değeri yüksek olduğu iddia edilen alanlarda yaptıkları ölçümlerde, değerlerin normal çıktığını söyledi.

28 Ocak 2014 Salı 21:47 tarihinde eklendi.
 
MTA İzmir Bölge Müdürü Murat Topaloğlu, Manisa İl Koordinasyon Kurulu'nun 2014 yılı ilk toplantısına katılarak önce il genelinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aktardı, ardından Köprübaşı İlçesi'ndeki yüksek radyasyon çıktığı iddialarına yanıt verdi.

Topaloğlu, Köprübaşı İlçesi'nde, 'Türkiye nükleer hammadde arama' çalışmalarının yapıldığını dile getirdi. Köprübaşı'ndaki sahada 40 kilometrekarelik alan üzerinde ekonomik değeri yüksek mineral arama çalışmaları olduğuna dikkati çeken Topaloğlu, "Bunun 20 kiloletrekarelik alanı üzerinde jeolojik etüd, 330 noktasında da Gamma Ray ölçümü yapılmıştır. İlçemizde proje kapsamında 4 bin 173 metre sondaj çalışması yapılmıştır. Ekonomik değeri yüksek minareler ile sondaj çalışmaları devam etmektedir" dedi.
 
İl genelinde toplam 7 projelerinin bulunduğunu belirten Topaloğlu, toplam maliyeti 699 bin 300 lira olan bu projelerden 2'sinin bittiğini, 2'sinin devam ettiğini, diğer 3'üne ise henüz başlanmadığını söyledi.
 
"ENDİŞE EDECEK DURUM YOK"
 
Köprübaşı İlçesi'nde eski uranyum madenlerinden kaynaklandığı öne sürülen yüksek orandaki radyasyon iddialarına yanıt veren Topaloğlu, endişeye gerek olmadığını söyledi. Topaloğlu, Köprübaşı ilçesi için bir araştırma komisyonu oluşturulduğunu ve ölçüm yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
 
"Köprübaşı ile ilgili olarak gazetelerde çıkan haberlerden sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, MTA, Manisa AFAD İl Müdürlüğü'nden oluşan bir komisyon kuruldu. Burada ölçümler yapıldı. Yapılan ölçümlerde herhangi bir yüksek değer elde edilmedi.

Çıkan değerlerin hepsi normal. Ama buna rağmen toprak ve su numuneleri alındı. Analiz için Ankara'ya gönderildi. 10 ay içinde bunların değerlendirilmesi yapılacak. Tahminen herhangi bir şey çıkmayacak. Şu an bölgede sadece ekonomik değeri yüksek mineral arama çalışmaları yapılmaktadır." 

DHA