Korkutan manzara

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan, yıllardan bu yana bölgedeki köylülerin tarlalarını sulamada kullandıkları Denizli Göleti'ndeki su düzeyi, kuraklık ve bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki şirketlere su verilmesi nedeniyle dibe vurdu.

Korkutan manzara
18 Ocak 2014 Cumartesi 14:31 tarihinde eklendi.
Köylüler tarafından yıllarca sorunsuz olarak sulamada kullanırken, geçen yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSU) devredilen Gebze'nin Denizli Köyü'ndeki göletten buradaki organize sanayi sölgelerine de su verilmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin tüm su kaynaklarından para almaya başlaması ve vana bağlayıp gölet suyunu organize sanayi bölgelerine para karşılığı vermeye başladı. Aşırı su çekimi ve kış mevsimin kurak geçmesi nedeniyle göl suyu ilk kez dibe vurdu.
 
Geçimlerini tarım ve hayvançcılıkla geçinen çevre köylüleri, yağmur yağmaması nedeniyle kışlık sebze ektikleri bahçelerini sulayamamaktan yakındı. Önümüzdeki yaz köylünün susuz kalabileceğini söyleyen ve geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Denizli Köyü sakinlerinden Hüseyin Karateke, şöyle dedi:
 
"Sonbahar ve kış mevsiminde çok az yağmur yağdı. Mevsim kurak geçince, gölette su seviyesi çok azaldı. Gölün dibi görünmeye başladı. Sanayi kuruluşları da buradan su çekiyor. Bu kuraklık devam ederse önümüzdeki yaz köylüler de tamamen susuz kalır."
 
Denizli Köyü'nde işyeri bulunan Mehmet Koç da sanayi kuruluşlarının aşırı su çektiğini öne sürdü. Köylülerden Kamil Öz ise "Denizli Göleti'nden sanayi kuruluşlarına, Taşköprü köylerine ve buradaki yakın köylere su verilyordu. Yağış yok. Umarım yağış olur ve göletimiz suyla dolar. Yoksa bizi susuz kötü günler bekliyor" diye konuştu.

DHA