Korsan etkisiz hale getirildi, hafif yaralı

Sabiha Gökçen'deki uçak kaçırma krizi başarılı bir operasyonla son buldu. Açıklama yapan İstanbul Valisi Mutlu, yolcular tahliye edildikten sonra korsanın silah kullanılmadan etkisiz hale getirildiğini söyledi. Mutlu'nun açıklamasına göre, Ukraynalı olduğu belirtilen hava korsanı hafif yaralı.

Korsan etkisiz hale getirildi, hafif yaralı
07 Şubat 2014 Cuma 18:35 tarihinde eklendi, 1.356 kez okundu.
 
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda korsan krizi sona erdi; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 4 saat süren operasyonun ardından korsanın etkisiz hale getirildiğini ve uçaktaki yolcuların tahliye edildiğini bildirdi.
Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, saat 18.05'te kaçırılma sinyali vererek Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı.
 
İddiaya göre, 2 F koltuğunda oturan ve Ukrayna asıllı olduğu belirtilen bir yolcu, "Üzerimde bomba var diyerek" 110 yolcusu bulunan uçağın, Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Rusya'nın Soçi kentine yönlendirilmesini istedi.
 
Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine, Balıkesir 'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağı da havalandı.
 
Kapıyı kapatarak 45 yaşında olduğu ifade edilen korsanının kokpite girmesini engelleyen pilotlar, uçağı başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi.
 
Çevrede alınan güvenlik önlemlerinin ardından uçak, güvenli bölgede beklemeye alındı.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, uçak kaçırılma olaylarına karşı uzman olan 5 kişilik özel bir ekip Ankara'dan İstanbul'a getirildi.
 
Korsanla müzakereler sürerken, uçağın pilotu İlyas Karagülle'den, "İyiyiz" mesajı geldi.
 
Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından, emniyetin özel müzakerecisi yolcuların tahliyesi konusunda korsanı ikna etti ve yolcuların tamamı uçaktan tahliye edildi.
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da operasyonun tamamlandığını ve korsanın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
 
ARINÇ'TAN AÇIKLAMA 
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da uçağı kaçırma girişiminde bulunan 1969 doğumlu Ukrayna vatandaşıyla ilgili, "Yabancı uyruklu bir şahıs, isminin soyadının Kozlof olduğunu biliyorum" dedi.
 
AŞIRI ALKOLLÜ VE SİLAHSIZ
 
Anadolu Ajansı ise korsanın aşırı alkollü olduğunu ve yanında silah ya da bomba olmadığını bildirdi.
 
'SOÇİ'YE GİTTİĞİNE İNANDIRILDI' 
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, olayın gelişimine ilişkin şunları söyledi: "Ukrayna asıllı bir yolcu 'üzerimde bomba var' diyerek uçağın İstanbul yerine Soçi'ye yönlendirilmesini istemiş. Pilotlar kokpitin kapısını açmayarak ve uçakta karartma uygulamış. Korsan, uçağın Soçi'ye gittiğine inandırılmış. Yolcuların burnu kanamadan uçaktan çıkmasını bekliyoruz."
 
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA 
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Kharkov-Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait ve içerisinde 110 yolcusu bulunan uçağın, yolculardan birinin bomba tehdidinde bulunması nedeniyle tüm tedbirler alınarak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildiği bildirildi.