Koruyucu ailelere, 467 ila 989 lira ödeme yapılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, koruyucu aile olarak bakıma muhtaç kimsesiz çocukları alanlara, yaş grubuna göre 467 ila 989 lira ödeme yapılıyor.

Koruyucu ailelere, 467 ila 989 lira ödeme yapılıyor
14 Ocak 2013 Pazartesi 19:14 tarihinde eklendi.

 

Ancak ailelerin koruyucu aile olabilmeleri için kendi imkanlarıyla, herhangi bir kişi ya da kurumun destekleri ile geçimlerini sağlamamaları gerekiyor. Bakanlık, bu aileleri tercih ederken, çocukları geleceğe hazırlayabilecek sorunsuz aileleri tercih ediyor. 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Kayseri İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Birimi Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Ender Albayrak, ilde birçok kişinin koruyucu aile olmak için kendilerine başvurduğunu belirtti. Albayrak, bu başvuruların birçoğunu kabul edemediklerini, aradıkları en önemli şartın; koruyucu aile olacak anne ve babanın (eşlerin) bir başkasının ya da bir kurumun desteği ile ihtiyaçlarını sağlamaması, kendi gelirleri ile geçimini sağlaması ve çocukların geleceğine yönelik katkıda bulunabilecek aileleri tercih ettiklerini belirtti. 
 
Ailede anne ve babada ilkokul mezuniyeti şartı aradıklarını anlatan Albayrak, koruyucu aile olabilmek için gereken kriterleri şöyle anlattı: “Ailede eğitim önemlidir. Okur yazarlığı olmayan aileleri koruyucu aile olarak kabul etmiyoruz. En az 25 ve en fazla 50 yaşında olmalıdır. 65 yaş sınırı da eşinin 50 yaş altında olması durumunda değerlendiriyoruz. Eşler arasında bu yaş farkını dikkate alarak, koruyucu aile olmalarına imkan veriyoruz. Ama mutlaka eşlerden birisi 50 yaş altında olması gerekiyor. Ailemizin başka bir kişi yada kurumun desteğine ihtiyaç olmadan geçimini sağlaması gerekiyor. Geliri olması gerekiyor. Koruyucu aile ile ilgili haberler çıktığında, bize artan başvurular var ve insanlarımız bunu iş olarak görüyor. Ama bugüne kadar kendi kendisine yeterli olmamış aileleri biz koruyucu aile yapmıyoruz. Çocuklarımızı en iyi aileler yanına vermeyi istiyoruz. Düzenli gelir şart. Eşlerden birisinin, çocuğun bakımını engelleyecek fiziki bir engeli, bulaşıcı hastalık ya da zihinsel özrü olmaması gerekiyor. Çocuklarımıza örnek olabilecek, iyi bir gelecek hazırlayacak aile olmasını istiyoruz. Sabıkası olmamalıdır. Suç işlemiş ailelerin koruyucu ailelerini kabul etmiyoruz. Koruyucu aile başvuruları il müdürlüklerimize yapılıyor. Ön görüşme sonrasında durumu iyi olan ailelerden belgeler istiyoruz.”
 
Ender Albayrak, koruyucu ailelerle birlikte çocuklara sağlanan imkanlar olduğunu ve koruyucu aile yönetmeliğinde anne ya da babadan sigortası olmayanlardan birisinin isteğe bağlı sigorta primini devletin yatırdığını anlattı. “Burada primler, çocuklara bakıldığı sürece karşılanacak.” diyen Albayrak, çocuklar için sağlanan ve ailelere ödenen maddi miktarlarla ilgili şu bilgiyi verdi: “Yaşına göre artan oranlarda ödeme var. 0-3 yaşındaki çocuğumuz için aileye aylık 467 lira ücret ödüyoruz. 4-5 yaş grubuna aylık 701 lira. İsteğe bağlı sigorta primleri farklı bir miktar olarak devlet tarafından yatırılıyor. Çocuğumuz, 6-10 yaşında ise ortalama aylık 792 lira ücret ödenmekte. 10-14 yaş grubuna 814 lira ücret. 15-18 grubunda 883 lira ödeme yapılmakta. İlerleyen süreçte üniversiteye giderse çocuğumuz ve koruma kararı varsa aileye 989 lira para ödemesi yapılıyor. Şubat ve ağustos aylarında iki katı olarak giyim için ödeme, eylül ayında eğitim için üç katı olarak ödemeler yapılmaktadır.”
 
İsteyen aile olması durumunda, 3 çocuk verebildiklerini hatırlatan Albayrak, “Kardeş grubu çocuklar varsa bunları tek koruyucu aileye verebiliyoruz. Kardeşleri ayırmadan bakımını sağlama önemli olabiliyor. Bunu düşünüyoruz. Çocuklarımızla ilgili ailelere, çocuk öğle yemeklerini okulda yerse ve servis ücreti veriliyorsa, bununla ilgili 50 ile 150 lira arasında değişik miktarda ekstra ödeme yapılıyor. Sağlık giderleri SGK tarafından karşılanıyor. Tedavi ve tetkikleri için herhangi bir ücret ödenmiyor. İlaç için katkı payı ödenmiyor. Üniversiteye ya da fen liselerine gitmek için hazırlanıyorsa çocuklar için dershane ücreti karşılanıyor. Üniversite harçları karşılanıyor. Gireceği sınavlarla ilgili bütün ücretleri karşılanıyor. Başka bir şehre eğitim için gitmeleri durumunda ise üniversite giderleri ödeniyor. Özürlü ya da suça karışmış çocuklarımızla ilgili bakımını üstlenen aileye aldığı ücret yüzde 50 olarak daha fazla ödeniyor.” diye konuştu.

CİHAN