Kosova Meclisi'nde 'başkan' krizi

Kosova'da 8 Haziran'da yapılan genel seçimlerden bu yana başkanı olmayan Kosova Meclisi'nde, yeni meclis başkanını belirlemek için düzenlenen toplantıda Meclis Başkanı ve başkan yardımcıları seçilemedi.

Kosova Meclisinde başkan krizi
18 Eylül 2014 Perşembe 15:17 tarihinde eklendi.
Toplantının açılışını gerçekleştiren Flora Brovina, Anayasa mahkemesi'nin kararını açıkladı ve bu karar doğrultusunda PDK Parlamento Grubu'nun aday göstermesini istedi.
 
Flora Brovina oturuma 116 milletvekilinin katıldığını bildirirken, Meclis Başkanı'nın seçilmesi için 61 milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kürsüye çıkan PDK adına Hayredin Kuçi, Arsim Bayrami'yi Meclis Başkanı görevine aday gösterdi. Yapılan oylamada PDK adayı Asrim Bayrami gereken 61 kabul oyunu alamadı. Oylamada 44 kabul, 61 ret ve 11 milletvekili çekimser oy kullandı.
 
Meclisteki en yaşlı milletvekili olması dolayısıyla oturumu yöneten Flora Brovina, sonuçların açıklanmasının ardından genel kurul toplantısını sona erdirdi. Brovina, önümüzdeki günlerde, yeni oylama için milletvekillerinin bilgilendirileceğini söyledi. Böylece seçimlerden bu yana ikinci kez Kosova Meclisi başkanı seçilmedi.
 
Kritik toplantı ardından, Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar, bu toplantıdan sonra önümüzdeki günlerde siyasi partiler içerisinde hareketlilik yaşanacaktır. Olağanüstü seçimler son seçenektir. Olağanüstü seçimlerin yapılmasını en son seçenek olarak görüyorum. Yeni seçimlerde durumu değiştirmeyecektir. Aynı sıkıntılar yine yaşanacaktır. Yeni hükümetin bir an önce kurulması, siyasi çıkmazın aşılması, Anayasa'da, Seçim Yasası'nda bazı değişikliklerin yapılması ve bazı konuların görüşülmesinin ardından olağanüstü seçimlere gidilmesi uygun olabilir" dedi.