Kosova'da elektrik protestosu

Kosova'nın başkenti Priştine'de yüksek elektrik faturaları ve başta Başbakan Haşim Taçi olmak üzere hükümet yetkilileri, binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ile protesto edildi.

Kosovada elektrik protestosu
13 Mart 2013 Çarşamba 19:49 tarihinde eklendi.

 

Kosova Elektrik Kurumu (KEK) binası önünde toplanan binlerce kişi ellerinde faturalar ve 'Hırsızlar', 'Avrupa'ya Hırsızlarla Üye Olunmaz' yazılı pankartlarla ve ağızlarında düdüklerle KEK'in yöneticilerini protesto etti.

Ardından Kosova başbakanlık binasına kadar yürüyüşe geçen protestocular, sloganlar eşliğinde yürüyüşün ilk durağı olan Kosova Kalkınma Bakanlığı'na gittiler. Çok sayıda polis tarafından korunan bakanlığın önünde protestocular, Kalkınma Bakanı Besim Beçay'ın istifasını istediler. Protestocular, daha sonra Kosova Başbakanlık Binası önünde topladı. 100 kadar polisin koruduğu Başbakanlık binası önünde protestocular 'Hükümet İstifa' sloganı attılar. Bu sırada bir konuşma yapan Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga'nın eski baş danışmanı İlir Deda, "Kosova'da ilk kez hiç bir siyasi partinin üyesi olmayan binlerce vatandaşın toplanması ve 'Hırsızlar Hükümetine' karşı gelmesiyle Kosova'da yeni bir sayfa açıldı. Kosova Baharı'nın başlangıcı oldu. Her hafta protestolar düzenleyerek Kosova'daki yolsuzluklara karşı mücadele edeceğiz" dedi.
 
Deda, KEK genel müdürü Şuçri Haça, Kalkınma Bakanı Besim Beça ve İçişleri Bakanı Bayram Recepi'nin bir hafta içinde istifa etmeleri talebinde de bulundu. İlir Deda "Gelecek Çarşamba gününe kadar bu üç bakanın istifasını bekleyeceğiz ve yeniden protestolarda bulunacağız" dedi.
 
Bu arada vatandaşların çoğunun başbakanlık binasına girme talepleri protestoyu örgütleyenler tarafından reddedildi. Protestolara katılan Kosova'nın dünyaca ünlü film yıldızı ve Berlin film festivalinde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Arta Dobroşi DHA'ya yaptığı açıklamada "Yolsuzluğa hayır demek için bu protestoya katıldım. Vatandaşların durumu içler açısı. Bir emeklinin bir faturayı ödemesi için üç ay yada 4 ay maaş alması lazım" dedi.
 
Arta Dobroşi, bu hükümet istifa edinceye kadar halkın yanında olacağını da belirtti. Bir babanın 2 yaşındaki oğlunu kucağına alarak ve eline pankart vererek protestoya katılması, protestonun simgesi oldu.

DHA