Köyün saati valide

Burdur’un Günalan köylüleri, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a mektup yazarak camilerindeki antika saati alıp geri göndermeyen Vali Süleyman Tapsız’ı şikayet etti.

Köyün saati valide
17 Ağustos 2011 Çarşamba 10:43 tarihinde eklendi, 1.142 kez okundu.

 

Burdur'un Merkez Günalan köylüleri, camilerinde bulunan 200 yıllık saati, Vali Süleyman Tapsız'ın "Tamir ettireceğim" gerekçesiyle aldırdığını ve geri vermediğini ileri sürerek, Vali Tapsız'ı, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı'na şikayet etti.
 
Burdur PTT'si önünde, köylüler adına basın açıklaması yapan Şakir Kaya, "Vali'den saatimizi istedik, vermeyince biz de Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve İçişleri Bakanımıza şikayet etmek zorunda kaldık" dedi.
 
Köylüler, Tapsız'ı şikayet ettikleri 38 imzalı 3 mektubu iadeli taahhütlü olarak postaladı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başkana Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e postalanan mektupta, şu ifadelere yer verildi:
 
"Aşağıda imzası bulunan Burdur Merkez Günalan Köyü sakinleri olarak bizler, köyümüz camisinde 200 yılı aşkın bir süredir anıt-hatıra olarak çalışır halde hizmet vermekte olan saatimizin Burdur Valisi Süleyman Tapsız tarafından götürüldüğü, bakımının yapılarak iade edileceği yazı ile bildirilerek camimizden alınan saatin Vali Makam Odası'na aksesuar olarak süslediğini, basına yansıyan görüntülerden gördük. Köyümüz Muhtarlığı'nın yaptığı girişimlerden de sonuç alınamamış, saatimiz Sayın Vali'den kurtarılamamıştır. Köyümüz için tarihi bir hatıraya sahip cami saatinin Sayın Valimiz'den alınarak, ait olduğu Burdur Merkez Günalan Köyü camisindeki yerine konulması hususunda, ilgililere emir ve müsaadelerinizi saygıyla arz ve talep ederiz."
 
Basın açıklamasını yapan Şakir Kaya, "Saatimizi heyet halinde gittiğimiz Vali'den istedik. 'Kırarım yine vermem' cevabını alınca, biz de şikayet etmek zorunda kaldık" diye konuştu.
 
VALİ: ÇOK İSTİYORLARSA GÖNDEREYİM
Burdur Valisi Tapsız ise, saati, muhtar ve azalardan tutanakla aldığını belirterek, valilerin en büyük görevlerinden birinin, böyle eserleri korumak olduğunu söyledi.
 
Vali Tapsız konuyla ilgili şunları anlattı:
 
"4 Ağustos 2010 günü köy ziyaretlerimiz kapsamında Günalan köyümüzü ve tarihi camisini gezdim. Camiye uğradığımızda, köşede tellerle bağlı, örümcekler içerisinde, ahşap kısmı harap, bozuk bir saat gördüm. Sorduğumda bu saatin çok eski olduğunu, 2. Abdülhamit zamanından kalma olduğunu söylediler ve bende saatin bu durumuna çok üzüldüm. Saati 1 hafta sonra, muhtar ve azalardan tutanakla aldırdım. Daha sonra nasıl tamir ettiririz, ahşabını nasıl onartırız çabasına girdik, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün onayı ile Dr. Nevzat Mesuter'e ahşap kısımlarını, saat kısmını da parçalarını buldurarak, sonun da 8 ay uğraşarak ve 10 bin lira masrafla tamirini gerçekleştirdik. Saat basında da çıktıktan sonra değeri anlaşıldı ve biz de korunmasının gerektiğini görerek Valilik makamında sergiledik. Buradan, gelen herkes tarafından görüldü. Tamir tamamlandıktan sonra Muhtar, Azalar ve köylüler gelip, saatin durumunu gördü, resim çektirdik ve kendilerinin koruyamayacaklarını da dile getirerek saatin makamda kalmasının uygun olacağını söylediler."
 
Bazı art niyetli kişilerin muhtar ve azayı sıkıştırıp, saati geri almasını istediğini vurgulayan Vali Tapsız, "Eğer çok istiyorlarsa ben köye bu saati göndereyim. Tabi koruyacaklarına söz verirlerse. Ama buna kimse yanaşmıyor. Demagoji yaparak olayı başka yönlere, siyasete yönlendirmek istiyorlar. Saat burada. Bizler giderken bunu götürecek değiliz. Valilerin en büyük görevlerinden biri böyle eserleri korumaktır" diye konuştu.
 
Günalan Köyü Muhtarı Hayrettin Ayar da saati Vali'ye kendilerinin teslim ettiğini belirterek, saatin tamir ettirilmesine sevindiklerini ve saatin valilikte kalmasının daha doğru olacağını söyledi.