"Kralımızın kafatasını geri verin"

Namibya Cumhurbaşkanı Hifikepunye Pohamba, Kral Mandume Yandemufayo’nun kafatasını İngilizlerden geri istedi.

19 Mart 2013 Salı 21:04 tarihinde eklendi.

 

Pohamba, Yandemufayo’nun ölümünün hatırlandığı Ohangwena eyaletindeki Oukwanyama sarayında yaptığı konuşmada, Yandemufayo’nun kafatasının nerede olduğunun gizemini hala koruduğunu söyledi.
 
Birçok Namibyalıya göre Yandemufayo, Güney Angola’daki Oihole köyünde 6 Şubat 1917 tarihinde sömürgeci güçler tarafından savaş sırasında öldürüldü; “İngiliz sömürgeci güçler” kendilerince bilinen sebeplerden dolayı Yandemufayo’unn kafasını kesti. 
 
Pohamba, renkli anma töreni sırasında: “İngilizler Kral Mandume’nin kafatasının nerede olduğunu bize bildirmeli; bu bir taleptir, rica değil, onun kafatasını geri getirsinler.” şeklinde konuştu.

Namibya Cumhurbaskanı, Yandemufayo’nin kafatasını elinde tutanların bu kafatasını ya Angola hükümetine ya da Namibya hükümetine teslim etmelerini istedi. Pohamba ayrıca Alman sömürgeci güçler tarafından öldürülen bütün OvaHerero ve Nama kabilelerine ait insanların da tanımlanmasını ve Almanya’dan Namibya’ya geri iade edilmesini talep etti. 
 
Sözlerine devam eden Pohamba: “Bugün burada 96 yıl önce İngiliz, Güney Afrika ve Portekiz birleşmiş ordularına karşı savaşta hayatını kaybeden efsanevi Afrikalı lider, Ohamba Mandume Yandemufayo’nun anısına saygımızı göstermek için bir araya geldik.” dedi.
 
Pohamba, Yandemufayo’nun sadece OvaKwanyama kabilesinin değil, bağımsız bir Afrika kıtası tasavvur eden Kongolu bağımsızlık lideri Patrick Lumumba gibi Afrikalı liderlerden biri olduğunu ifade etti. Pohamba, “Biz onun kahramanlığını ve direniş ruhunu saygıyla selamlıyoruz. Ohamba Mandume Yandemufayo gibi cesur liderler bize kendi zamanlarında yaptıkları gibi zorluklarla yüz yüze gelmeyi telkin ederler.” diyerek konuşmasını bitirdi. 
 
Namibya’nın başkenti Windhoek’ta bulunan İngiliz Büyüklelçiligi, Namibya Cumhurbaşkanı Hifikepunye Pohamba’nin iddialarını yalanlayarak, 1. Dünya Savaşı sırasında ölen Oukwanyama Kralı’nın, Mandume Yandemufayo’nun ölümüyle İngiltere’nin bir ilişkisinin olmadığını belirtti. 

CİHAN