Kredi borçlularına kötü haber

Bir hakimin kredi ve senet gibi borçlara ilişkin ödeme taahhüdünü yerine getirmeyip hapis cezası alanları Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlandırarak tahliye etmesi üzerine bu ile akın eden aynı durumdaki kişilerin sevinci yarıda kaldı.

Kredi borçlularına kötü haber
01 Nisan 2013 Pazartesi 14:26 tarihinde eklendi.

 

Kahramanmaraş'ın yanısıra diğer illerden de yaklaşık bin 800 kişinin 1.5 aylık sürede bu karardan yararlanmasının ardından, Yargıtay yerel hakimin kararlarını bozdu. Tahliye edilenler ya da firardayken hapisten kurtulanların durumu, kararın gerekçesi açıklandıktan sonra netleşecek.
 
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu İlçesi'ndeki Açık Cezaevi'nde ödeme taahhüdünü yerine getirmediği için mahkum olan bir borçlu, Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlanmak için 14 Şubat 2013'de İnfaz Hakimliği'ne başvurdu. Kahramanmaraş İnfaz Hakimi Abdullah Özer, dosyayı inceleyip verdiği tahliye kararına, cinayet, gasp, hırsızlık ırza geçme gibi yüz kızartıcı suç işleyenler dahi Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlanırken 'taahhüdü ihlal suçundan tazyik hapsi alanlarının bu haktan yararlandırılmamasının infazda eşitlik ve adalet kuralına aykırılık teşkil edeceğini' gerekçe gösterdi. 
 
BİN 800 KİŞİ YARARLANDI
 
Bu kararın sosyal paylaşım sitelerinde duyulmasının ardından borcu ödeme şartını 'makul bir sebep olmaksızın' ihlal eden borçlu hakkında alacaklının şikayeti üzerine 90 güne kadar 'tazyik hapsi' cezasına çarptırılan binlerce kişiden önce Kahramanmaraş'ta yaşayan yüzlercesi teslim oldu. Davayı açan mahkum da tahliye oldu. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelenlerle bu sayı 1,5 ayda bin 800'ü buldu. Aynı hakim, bu kişiler için de aynı kararları verdi. 
 
YARGITAY'IN HIZLI KARARI
 
İnfaz Hakimi Abdullah Özer'in verdiği kararları değerlendiren Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, tahliye kararlarına itiraz ettiklerini, kararı Yargıtay'ın bozduğunu açıkladı. Başsavcı Küçük, "Hakim arkadaşımız kendi takdir hakkını kullanarak bu kararları verdi, ancak biz Başsavcılık olarak hukuken böyle olmadığını düşündüğümüz için temyiz başvurusunda bulunduk. Yargıtay kararları bozdu. Bundan sonra böyle olmayacak" dedi.
 
TUTUKLANACAK MI?
 
Başsavcı Küçük, tahliye kararlarının bozulması nedeniyle tahliye edilenlerin tekrar tutuklanıp tutuklanmayacağını da Yargıtay'ın bozma gerekçesine göre hareket edileceğini vurguladı. Küçük, "Yargıtay'ın gerekçeli kararını bekliyoruz. Bundan sonra bu tür kararlar çıkmayacak. Gerekçeli karara göre tahliye edilenler hakkında uygulama yapılacak" diye konuştu.
 
HAKİMİN GEREKÇESİ
 
Tahliye kararlarını veren Hakim Özer, kararında, "5275 Sayılı Yasa'nın 17'nci maddesinde yapılan değişiklikteki gibi açıkça disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanların bu yasadan yararlanamayacağı şeklinde düzenlemeye yer verilmesi gerektiği yasa koyucunun bir şeyi açıkça yasaklamaması halinde kural olarak o şeyin yasaklanmadığı ve uygulanabilir olduğunun kabulü gerektiğini, bu nedenle tazyik hapisleri yönünden de denetimli serbestlik uygulamasının yapılması gerekeceği" gerekçesiyle tazyik hapsi nedeniyle hükümlü olanların Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlandırılacağı yönünde hüküm vermişti.

DHA