Kredi kartları huzursuz ediyor

Yapılan araştırma, kredi kartı kullananların yüzde 29’unun kendilerini doğrudan mağdur olarak gördükleri, yüzde 42’sinin ise borcunu ödeyememe nedeniyle huzursuzluk yaşadığını ortaya koydu.

Kredi kartları huzursuz ediyor
22 Mayıs 2013 Çarşamba 11:45 tarihinde eklendi.

Malatya İnönü Üniversitesi tarafından kredi kartı kullananlar üzerinde yapılan araştırma, kredi kartı kullananların yüzde 29’unun kendilerini doğrudan mağdur olarak gördükleri, yüzde 42’sinin ise borcunu ödeyememe nedeniyle huzursuzluk yaşadığını ortaya koydu.

Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Esgin, yaptığı açıklamada, Malatya’da 378 kişi üzerinde, bireylerin kredi kartı kullanımı konusundaki bilinç düzeylerini ölçmek amacıyla 'Tüketiyorum O halde Varım: Kredi Kartı Kullanımının Sosyolojik Yansımaları' başlıklı bir araştırma yaptıklarını belirtti. Kredi kartı kullanımıyla ilgili bireysel yaşamda ve toplumsal alanda ortaya çıkan olumlu ya da olumsuz sonuçların tümüyle kart kullanım biçimi ve bilinciyle ilişkili olduğunu ifade eden Esgin, araştırmada insanların büyük bir kısmının kredi kartından dolayı önemli sorunlar yaşadığı sonucuna ulaştıklarını dile getirdi. Araştırmaya göre, kredi kartı kullananların yüzde 42'si borçlarını ödeyemediği için sürekli huzursuzluk yaşıyor.

Esgin, araştırmasında, kredi kartı kullanımı konusundaki bilinç düzeyini ölçtü. Malatya merkezde yüzde 97'si kredi kartı kullanıcısı 378 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 29'u kendisini doğrudan kredi kartı mağduru olarak tanımlıyor. Kredi kartı borçlarından ve bunları ödeyememekten sürekli huzursuzluk yaşayanların oranı yüzde 42'lere ulaşıyor. Yine aynı nedenle kendisini çaresiz ve bunalmış hissedenlerin oranı ise yüzde 33.

Araştırmaya katılanların yüzde 69'u, kredi kartı mağduriyetinin temel sebebini bilinçsiz kullanım olarak görüyor. Bunu belirten bireyler, ‘kredi kartı olmasa daha bilinçli alışveriş yapabilirdim’ ya da ‘kredi kartı olmasaydı daha rahat geçinirdim’ görüşlerini dile getiriyor.

Katılımcıların yüzde 70'ten fazlası kredi kartının alışverişi kolaylaştırdığını, yüzde 83'ü kredi kartının insanları ihtiyaçları olmayan şeyleri almaya yönlendirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların yüzde 49'una yakını, borç ödeme anında kredi kartıyla yapmış olduğu alışverişlerin çoğundan pişmanlık duyduğunu belirtiyor.

Katılımcıların çoğuna göre, mesele kredi kartı sahibi olmak değil, insanları tüketime yönelten ‘harcama tutkusu’. Katılımcıların yüzde 90'ı ‘insanların tüketim çılgınlığının kurbanı olduğunu’ kaydediyor, yüzde 76'sı da daha çok kadınların kredi kartı kullanma ve bilinçsizce alışveriş etme konusunda kendilerine hakim olamadığını savunuyor.

Katılımcılara göre, kredi kartı kullanımını vazgeçilmez kılan ve dolayısıyla bilinçsizce tüketimi artıran sebeplerin başında taksitlendirme geliyor. Araştırmada, kredi kartı aylık hesap özetlerinin yarıya yakınını ötelenmiş borçlar, yani taksitler oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 62'si aylık kredi kartı borcunu tümüyle ödeyebiliyor.

Araştırmanın sonuç bölümünde, sorunun çözümünün kredi kartından kurtulmak olmadığı, çözümü, bilinçsizliği doğuran ve probleme yolaçan konulara odaklanarak aramak gerektiği belirtiliyor. Kredi kartı kullanımında yaşanan problemin kaynağında, tüketim çılgınlığı ve bilinçsiz kullanım olduğu ifade edilen araştırmada, ‘uygun taksitlerle verildikten sonra her şeyi alabilirim’ anlayışının, taksitlerin sayısını ve süresini uzattığı, biriken taksitlerin büyük borç meblağları haline gelerek bütçeleri sarstığı kaydedildi.


CİHAN