Kritik görüşmede Esad'dan yeşil ışık

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile başkent Şam’da bir araya geldi.

Kritik görüşmede Esaddan yeşil ışık
10 Mart 2012 Cumartesi 17:55 tarihinde eklendi, 1.076 kez okundu.

 

Annan, bir yıldır süren ve binlerce kişinin yaşamına mal olan isyan hareketinin sona erdirilmesi için geldiği Şam'da, Esad'dan olumlu tepki aldı. Esad, “terörist grupların” Suriye’de kaos yarattığını söylediği Annan'a, politik girişimlerin başarıya ulaşabileceğini ifade etti.
 
Esad ayrıca, “Suriye’nin politik kaosu sonlandırmak adına ‘dürüst bir çaba’ göstermeye hazır olduğunu” söyledi. SANA haber ajansının verdiği bilgiye göre, Suriye lideri, politik çözüm bulunamamasının nedenini “terörist gruplar” olarak gösterdi.
 
Esad, “Suriye, tanık olunan olayların sona ermesi için dürüstçe çaba gösterip bir çözüm sunmaya hazır... Terörist grupların kaos ve düzensizlik yaymaya devam ettiği bir ortamda politik diyalog veya politik girişimler başarılı olamaz” dedi.
 
Annan, Esad ile yaptığı görüşmenin ardından herhangi bir açıklamada bulunmadı.
 
EN KISA ZAMANDA ATEŞKES
Annan, Şam’a hareket etmeden önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile değerlendirmelerde bulundu. Ban, New York’ta yaptığı açıklamada, “Annan’a en kısa zamanda ateşkes sağlanması konusunda taleplerimi ilettim” dedi ve ateşkes sağlanmasının ardından “kapsamlı politik çözümlerin” hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Annan, bugün Esad ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, yarın Suriye’yi terk etmeden muhaliflerle de bir araya gelmeyi planlıyor. Annan, muhaliflere politik çözüm çağrısı yapaken, muhalifler Esad güçlerinin şiddetli baskısı altında böyle bir seçeneğin mümkün olmadığını savunuyor.
 
KATAR’DAN KRİTİK ÇAĞRI  
Katar, bugün düzenlenen Arap Birliği toplantısında, Suriye’deki muhalefeti ülkenin meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi ve "Arap barış gücü'nin artık devreye girmesi gerektiğini" ifade etti.
 
Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casım el Tani, “Suriye’deki muhalefete farklılıkları geride  bırakarak, halkın zorba rejimle yüzleşmesini sağlayacak tek bir ses haline gelmesi tavsiyesinde bulunuyoruz ... Suriye Ulusal Konseyi’nin, Suriye halkının yasal temsilcisi olarak kabul edilmesini istiyoruz” dedi.
 
Casım ayrıca, Suriye'de sivillere yönelik şiddetin sürdüğünü ve uluslararası yardımın sivillere ulaştırılamadığına dikkat çekerek, Arap askerlerinin Suriye'ye gönderilmesine yönelik planların hazırlanması gerektiğini savundu.
 
RUSYA VE ÇİN BLOĞU
Çin ve Rusya, Libya benzeri bir askeri operayonun başlatılmasına karşı oldukları için geçtiğimiz ay BM’nin Suriye kararını reddetmişti. Almanya ise Vladimir Putin’in yeniden Devlet Başkanı seçilmesinin ardından, Rusya’nın tavrında değişim olabileceğini düşünüyor.
 
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Danimarka’da düzenlenen BM toplantısında, “Rusya’nın Suriye halkına yönelik şiddet ve baskının sona erdirilmesi aşamasında seçimlerin ardından alacağı duruş önemli” ifadesini kullandı.
 
Suriye’nin müttefiki ve ana silah tedarikçilerinden olan Rusya, Çin ile birlikte bugüne kadar BM Güvenlik Konseyi’nde alınan iki Suriye kararını veto etmişti.
 
“ESAD EL KAİDE İLE SAVAŞIYOR” 
Reuters’a açıklamalarda bulunan Rus bir diplomat, “Esad rejiminin El Kaide’nin desteklediği ve yabancı ülkelerden gelen militanların oluşturduğu 15 bin kişilik terörist bir gruba karşı mücadele verdiğini” öne sürdü.  Aynı diplomat, Suriye ordusunun teröristlerle mücadeleyi kesmesi halinde silahlı militanların şehirleri ele geçirmeye başlayacağını ifade etti.
 
Katar, bugün düzenlenen Arap Birliği toplantısında, Rusya'nın muhalifleri "silahlı çeteler" olarak tanımlamasına karşı çıktı ve bu kişilerin "silahlı direnişçiler" olduğunu ifade etti.
 
Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Suriye'de kimsenin tarafını tutmadıklarını ancak mevcut durumun sorumluluğunun tek bir tarafa yüklenemeyeceğini" belirtti. Lavrov, Esad-Annan görüşmesinin ardından, "silahlı çetelerin sokakları ele geçirmeyeceğini garanti ettiği sürece yeni BM kararını destekleyeceklerini" söyledi.
 
Bu arada, Kahire'deki Arap Birliği binası önünde gösteri yapan Suriyeli muhalifler, Lavrov'un aracına yumurta ve ayakkabı attı. Yumurta ve ayakkabılar, Lavrov'un aracına isabet etmedi.
 
FRANSA’DAN RUSYA’YA TEPKİ
Fransa, Suriye’de yaşanan şiddetin sorumluluğunu Esad hükümetiyle muhalefetler arasında eşit olarak paylaştıracak bir BM kararını kabul etmeyeceğini açıkladı.
 
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Rusya’nın, Batı ülkelerinin Suriye’de askeri oprasyon başlatmak istedikleri düşüncesine karşı çıkarak, “Askeri bir müdahale seçeneği masada değil” dedi.
 
Suriye’ye gelecek hafta içinde bir elçi gönderecek olan Çin ise Ortadoğu’da ve Fransa’da temaslarda bulunacağını açıkladı. Pekin, Annan’dan, “tüm yönlerden baskı yaparak şiddetin sonlandırılması ve barış görüşmelerinr başlanmasını” istedi.