Kritik tarih 1 Eylül

Cemil Bayık, demokratik çözüm sürecinin ikinci aşamasına geçilmesi için 1 Eylül'e kadar süre verirken, hükümeti "tasfiyeye karşı kendimizi savunuruz" diyerek tehdit etti.

Kritik tarih 1 Eylül
31 Temmuz 2013 Çarşamba 16:35 tarihinde eklendi.

Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde barındıran KCK'nın yürütme konseyi eşbaşkanı Cemil Bayık, çözüm sürecinde hükümetin adım atması gerektiğini söyledi.

Bayık, “1 Eylül son tarihtir. 1 Eylül'e kadar adım atılmazsa amacın çözüm değil, tasfiye ve katliam olduğu anlaşılacaktır. Elbette o zaman özgürlük hareketi ve Kürt halkı bu tasfiyeye karşı kendini savunacaktır.” dedi.

Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen bir internet sitesinde yer alan habere göre Cemil Bayık, Ronahi TV'ye çözüm sürecindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çözüm sürecinin ikinci aşamasına değinen Bayık, ikinci aşamadaki projenin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü esaslı olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan'ın da bu konuya büyük bir sorumlulukla yaklaştığını kaydeden Bayık, Öcalan'ın şu ana kadar birçok çözüm projesi ortaya koyduğunu belirtti. Hükümetin çözüm sürecindeki tavrının ötelemeden ibaret olduğu belirten Bayık, “Önder Apo son olarak 8 komisyon önerdi. Bu komisyonların oluşturulmasını, demokratikleşme ve çözüm için yasa tasarıları hazırlamasını ve Meclis'e sunmasını istedi. Bu tasarıların Meclis'te tartışılıp yasalaştırılmasını, böylece atılacak demokratik adımlarla çözümün üçüncü aşamasına geçilebilmesi için ikinci aşamanın tamamlanmasını istedi. Eğer gerçekten Kürt sorununu çözme istemi varsa Önder Apo ve Özgürlük hareketi bunun zeminini yarattı. Artık adım atılması lazım.”şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinde basit yaklaşımların terk edilmesini isteyen Bayık, “1 Eylül'e kadar adım atılmazsa amacın çözüm değil, tasfiye ve katliam olduğu anlaşılacaktır. Ama tasfiye mümkün değildir. Elbette o zaman Özgürlük hareketi ve Kürt halkı bu tasfiyeye karşı kendini savunacaktır. Şimdiye kadar nasıl ki kendini savunma mücadelesi yürüttüyse bundan sonra aynı şekilde kendini savunacaktır. Bunu herkes böyle bilmeli." dedi.


DHA