Kriz onları yetim bıraktı

Ekonomik krizin pençesine düşen Yunanistan'nın Euro Bölgesi'nden çıkarılıp çıkarılmaması tartışılırken, günlük hayatta krizden en çok etkilenenler çocuklar.

Kriz onları yetim bıraktı
11 Kasım 2011 Cuma 14:05 tarihinde eklendi.

 

Kriz sonrası birçok ailenin başta başkent Atina olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde çocuk köylerine başvurarak, yiyecek ve giyecek bulamadıkları için çocuklarını yurtlara yerleştirmek istediklerini belirtti. Alman Bild gazetesi, Atina'da çocuk köyünü ziyaret ederek, ekonomik kriz sonrası yurtlara yerleştirilen çocukların hikayesini yazdı.
 
İKİ ÇOCUĞUN İÇ BURKAN HİKAYESİ 
Ionna, Atina'dan 100 kilometre uzaklıkta ailesiyle birlikte oturuyordu ancak krizle birlikte işsiz kalan anne ve baba, 9 yaşındaki çocuklarına ekmek bulamadıkları için bir hafta önce yurda yerleştirmek zorunda kaldı. Çocuk evi yetkilileri, Ionna'nın neredeyse iki saatle bir ağlama krizine girerek anne ve basını istediğini söyledi.
 
7 yaşındaki Evagelis'in hikayesi de benzer. Atina'da ailesiyle birlikte oturan küçük çocuk kısa süre önce yurda yerleştirilmiş. Ailesi çocuklarını yurta yerleştirerken, "Evagelis burada daha sağlıklı büyüyeceksin" diyerek ikna etmeye çalışmış.
 
'BU KADAR KÖTÜ OLACAĞINI HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM'
Krizin en çok çocukları vurduğunu belirten Atina'daki çocuk evinin yöneticisi Yorgo Prototapas, bazı ailelerin yol parası bulamadıkları ve geçim sıkıntısı yaşadıkları için çocuklarını aylarca ziyaret edemediğini belirtti. Prototapas, "Eskiden sosyal sorunları olan ailelerin çocukları bize getiriliyordu. Ancak kriz sonrasında bu resim tamamen değişmeye başladı. Şimdi orta sınıfa mensup aileler, çocuklarıyla birlikte kapımızı çalıyorlar. Bu kadar kötü olabileceğini hiç düşünmemiştim" dedi.
 
Kriz öncesinde sıkıntıya düşen ailelere, yakınlarının yardım ettiğini vurgulayan Prototapas, ancak artık her kesimden insanın ekonomik zorluk yaşadığını belirterek, "Tasarruf tedbirleri herkesi vurdu" şeklinde konuştu.
 
İŞSİZLİK YÜZDE 20'YE YÜKSELECEK 
Yunanistan'da yıl sonunda işsizlik oranının yüzde 20'yi aşacağı tahmin ediliyor. Yurtlara yerleştirilen çocuk sayısında her geçen gün artış yaşanırken, devlet bir yandan da kamu harcamalarında kesintiye gittiği için bu durumdan çocuk yurtları da etkileniyor. Çocuk yuvalarına yapılan bağışlarda da önemli düşüş yaşandı.

NTV