Kriz rafa kalktı, Türkiye de kurtuldu

Ukrayna’daki siyasi krizin uzantısı olarak gündeme gelen Rusya ile doğalgaz sorunu, imzalanan anlaşmayla birlikte rafa kalkmış bulunuyor. Sorunun çözülmemesi halinde AB ülkeleriyle birlikte Batı Hattı’na bağımlı olan Türkiye de krizden etkilenecekti.

Kriz rafa kalktı, Türkiye de kurtuldu
31 Ekim 2014 Cuma 14:23 tarihinde eklendi.
Ukrayna’daki krizin bir parçası olarak gündeme gelen Rusya’nın doğalgaz tedarikiyle ilgili sorun, taraflar ve Avrupa Komisyonu’nun imzaladıkları bir anlaşmayla 2015 Mart ayına dek rafa kalktı. Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi çözülemeseydi Türkiye de bu durumdan etkilenecekti.
 
Anlaşma Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan ve Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu başkan yardımcısı Guenther Oettinger tarafından imzalandı. Anlaşmanın imzalanmasına Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso da tanıklık etti.
 
İmza töreni sonrasında gerçekleştirilen basın konferansında söz alan Oetteringer, Ukrayna’nın Mart sonuna kadar 1,000 metreküp başına 378 dolarlık bir ön ödeme planı doğrultusunda Rus doğalgazı alabileceğini söyledi. Rusya, Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatında Mart sonuna kadar her 1,000 metreküp için 100 dolarlık iskonto uygulayacak. Yine Oetteringer’e göre, Ukrayna Rusya’ya olan doğalgaz borcunun 1.451 milyar dolarlık kısmını “acilen” ödeyeceği konusunda teminat verdi. Geriye kalan 3.1 milyar dolarlık borcun ise yıl sonuna kadar ödenmesi bekleniyor. Toplam borcun nihai rakamıysa Stocholm’de bulunan uluslararası tahkimat mahkemesince belirlenecek.
 
Oettering, Ukrayna’nın doğalgaz borcu IMF ve Avrupa Birliği (AB) finansal desteğiyle ödeneceğini de sözlerine ekledi.
 
Türkiye’de de kesintiler olacaktı
Rusya doğalgazı AB ülkeleri ve Ukrayna için olduğu kadar Türkiye için de önemli. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna’daki siyasi kriz nedeniyle doğalgaz problemi ortaya çıktığında Türkiye’de de bu nedenle kesintiler yaşanabileceğini söylemişti. Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatı yaptığı Batı Hattı dışında alternatifi bulunmuyor.
 
Ukrayna’daki siyasi krizin parçası olarak gündeme gelen doğalgaz problemi, Rusya’nın ödenmeyen borçları gerekçe göstererek Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatını geçtiğimiz Haziran ayı itibariyle durdurmasıyla ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde Kiev’de yaşayan 200 kişi, evlerinde sıcak su ve doğal gaz kesintisi yaşandığı gerekçesiyle eylem yapıp trafiği kapatmıştı.