Kriz var ama taciz tam gaz

Komşu uçuşları azaltmaya yanaşmadı ve Yunan savaş uçakları yılın ilk 10 ayında Türk savaş uçaklarının Ege’de uluslararası hava sahasındaki uçuşlarına 492 kez müdahale etti

Kriz var ama taciz tam gaz
08 Kasım 2011 Salı 08:36 tarihinde eklendi, 1.677 kez okundu.

 

Yunanistan’da savunma harcamalarında kesintiye gidilmesi ve ordunun küçültülmesi planlanırken savaş uçakları, Türk savaş uçaklarının uluslararası hava sahasındaki uçuşlarına müdahale etmeye devam ediyor.
Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre; Türk Hava Kuvvetleri uçaklarının 2010 yılında yaptığı toplam sorti sayısı 2 bin 843 olarak gerçekleşirken, Yunanistan uçakları Ege’de 12 bin 346 sorti yaptı. Yunanistan Hava Kuvvetleri, ülkedeki ekonomik krize ve Türkiye’nin “karşılıklı uçuşları azaltalım” önerisine rağmen bu yıl da geri adım atmadı. Yunan savaş uçakları 2011’in ilk 10 ayında 293’ü “önleme” ve 199’u “taciz” olmak üzere toplam 492 kez Türk Hava Kuvvetlerine ait uçakların uluslararası hava sahasındaki uçuşlarına müdahalede bulundu
 
Temmuz ayında tavan
Yunan savaş uçakları, ekim ayının ilk haftasında 42 “taciz” ve 34 “önleme” uçuşu yaptı. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının Ege ve Akdeniz üzerindeki uluslararası hava sahasındaki eğitim ve tatbikat uçuşlarına eylül ayında 41, ağustos ayında ise 36 kez müdahalede bulundu.
Yunan savaş uçakları, temmuzda 46 “önleme” uçuşuyla Türk savaş uçaklarına tehlikeli mesafede yakınlaşırken, haziranda bu rakam 35 olarak gerçekleşti. Midilli Adası’nın kuzey batısı, Sakız Adası’nın kuzeybatısı ve Ahikerya Adası’nın kuzeyindeki uluslararası hava sahasında yoğunlaşan Yunan müdahaleleri, mayısta 29 kez yaşandı.
 
Nisanda Yunan “taciz” uçuşları 43’e çıkarken, bu rakam martta 34, şubatta 41 ve ocakta 47 olarak gerçekleşti.
 
Radar kilitleme girişimi
Türk savaş uçaklarının uluslararası hava sahasındaki uçuşlarını engelleme amaçlı “önleme” uçuşlarıyla yetinmeyen Yunanistan Hava Kuvvetleri uçakları, Ege ve Akdeniz’de “it dalaşı” olarak nitelendirilen “taciz” girişimlerini de sürdürdü. Yunan jetleri, bu yılın ekim ayının ilk haftasına kadar geçen süre içinde 156 kez Türk savaş uçaklarına karşı “taciz” uçuşu yaptı. Yunan jetleri, radar kilitlerini Türk jetlerine kilitlemek suretiyle her biri ortalama 15-18 dakika süren “taciz” uçuşları yaptı.
 
Bir savaş uçağının, o uçağı vurması için hedefe alması anlamına gelen “radar kilitleme” girişimleri, Yunan pilotlarının en çok başvurduğu taciz yöntemlerinin başında geliyor. Yunan savaş uçaklarının, “taciz” girişimleri, en çok ağustos ayında (30 kez) yaşandı. “Taciz” girişiminin en az yaşandığı ay mayıs (5 kez) oldu.
 
18 kez hava sahası işgali
Yunan savaş uçakları, uluslararası hava sahasındaki “önleme” ve “taciz” uçuşlarıyla yetinmeyip, Türk hava sahasını da işgal etti. Yunan jetleri, 2011’de toplam 18 kez Türk hava sahasına girdi. Çoğunluğu İzmir Karaburun yarımadası yakınlarındaki hava sahası işgalleri, Antalya Kaş açıklarında ve Edirne üzerinde de yaşandı. Genelkurmay tarafından günü gününe Dışişleri Bakanlığı’na bildirilen tacizlerinden NATO da haberdar edildi.