Kültepe kazısına "yabani ot" engeli

Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarına bu yıl, boyu 1 metreyi aşan yabani otlar nedeniyle başlanamadı.

Kültepe kazısına yabani ot engeli
04 Temmuz 2015 Cumartesi 12:15 tarihinde eklendi.
 
 
KAYSERİ (AA) - Kayseri'deki Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde kazı çalışmalarına, bu yıl, boyu 1 metreyi aşan yabani otlar nedeniyle başlanamadığı bildirildi. 
 
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının yabani ot engeline takıldığını söyledi.
 
Bol yağışlı geçen bir ilkbahar mevsimi yaşadıklarını belirten Kulakoğlu, "Ben 1994'ten beri Kültepe'de çalışıyorum, şimdiye kadar böyle bir ot görmedim. Mayıs'tan itibaren insan boyundaki otlar bütün ören yerini kapladı. Kültepe'yi anlatmak için 17 Mayıs'ta öğrencilerimi buraya getirdim. Hiçbir şey anlatamadım, giremedik, bütün kalıntılar otların altındaydı. Şimdi Kayseri Müze Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinin ekipleriyle ot temizliğine başladık. Ot temizliği belki 1-1,5 ay sürecek" diye konuştu.
 
Kulakoğlu, şunları kaydetti.
 
"Kazılar yapılırken bile ziyaretçilerin daha rahat gezmesini sağlamak için temizliğe devam etmek zorundayız. Bu yıl gerçekten çok sıkıntılı bir dönem. Umarım sezon sonuna kadar temizliğimizi bitiririz. Yağışlar nedeniyle neredeyse 1 ay geciktik çünkü gelsek de otları biçemedik, temizlik yapamadık. Açıkçası bu sadece kazı başkanlığının da yapacağı bir iş değil. Buna gücümüz yetmez. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesinden yardım istedik. Onlar da bizi kırmayıp geldiler, burada temizlik yapıyorlar."
 
Bu yıl ki kazı çalışmalarının yaklaşık 4-5 ay süreceğini ifade eden Kulakoğlu, "Kazılar başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından destekleniyor. Onlar sayesinde bu kadar uzun süre çalışabiliyoruz" dedi.
 
Kulakoğlu, bu sezon günümüzden 5 bin yıl öncesine ait eski Tunç Çağı dönemi yapılarını araştıracaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
 
"Ekibimizde bu alanda uzman yaklaşık 50 bilim adamı yer almakta. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen bilim adamları Kültepe'de kendi alanlarında çalışmakta. Bizim esas niyetimizi Kültepe'nin tarih öncesi dönemleri yani Asurlu tüccarlardan önceki dönemini anlayabilmek çünkü son yıllarda yaptığımız kazılarda keşfettiğimiz anıtsal bir yapı var. Büyük bir olasılıkla saray ya da idare binası gibi bir yapı. Bunu açığa çıkarmak istiyoruz. O dönem için sadece Anadolu'nun değil belki de Yakın Doğu'nun en büyük binası. Bunu iyi anlamamız gerekiyor. Belki de içinde keşfedeceğimiz yeni buluntular Anadolu tarihini değiştirebilecek nitelikte olacak. Bir de eğer şartlar uygun olursa Asurlu tüccarların ve Anadolulu insanların bir arada oturdukları Karum alanında kazılar yapmak istiyoruz. Orada da günümüzden 4 bin yıl öncesinin yapılarını, tüccar evlerini, arşivlerini keşfetmeye devam edeceğiz."
 
- 2. Kültepe Sempozyumu 
 
Kültepe kazılarının yaklaşık 70 yıldır devam ettiğini anımsatan Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu sürede açığa çıkartılan buluntuların, mimari kalıntıların ve onlarla ilgili bilimsel çalışmaların değerlendirileceği Kültepe Sempozyumu'nun ikincisini de 26-30 Temmuz tarihlerinde düzenleyeceklerini kaydetti.
 
Kulakoğlu, toplantıya yaklaşık 100 bilim adamının katılacağını ve sadece Kültepe'de ortaya çıkarılmış eserlerle ilgili 37 bildiri sunulacağını dile getirerek, hedeflerinin özellikle Kültepe'nin Anadolu tarihi içindeki yerini daha net ortaya koymak olduğunu vurguladı. 
 
Bu konuda kendilerine çok önemli katkılar sağlayan Kayseri Valisi Orhan Düzgün'e ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'e teşekkür eden Kulakoğlu, "Bu aslında Türkiye'de kazılarda yapılan çok ender toplantılardan bir tanesi. Umarım verimli olur. Bu aynı zamanda Kayseri'nin tanıtılması için de son derece önemli bir toplantı olacak" dedi.