"Kulüplere paralel davranacağız"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TFF Başkanlığı konusunda, ''Siyaseten biz bir tavır içinde olmayacağız, kulüplerin belirleyeceği tavra paralel davranacağız'' dedi.

Kulüplere paralel davranacağız
16 Şubat 2012 Perşembe 18:26 tarihinde eklendi, 1.115 kez okundu.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Suat Kılıç, futbolun özerk yapısı olduğunu, UEFA'nın da buna hassasiyet gösterdiğini belirterek, ''Futbolun özerk yapısına müdahil olmak istemiyoruz. Futbol kulüplerine federasyon başkanı bulan bir hükümet de bulmak istemiyoruz. Kendi başkanlarını kendileri bulmalı. 'Bizim adayımız budur' dedikleri Başkan ile biz her şart altında çalışırız'' diye konuştu. 
    
Futbol kulüplerinin başkan ve delegelerinin önce TFF adayı ve sonra başkanını belirleyeceğini anlatan Suat Kılıç, kendilerine düşenin onların demokratik iradesine saygılı olmak ve seçecekleri başkan ile çalışmak olduğunu kaydetti. 
    
Suat Kılıç, ''size gelen isimler arasında Şenes Erzik dışında kimse var mı- Erzik üzerinde uzlaşılan bir isim mi- Kulüp başkanlarında Erzik üzerinde bir mutabakat gördünüz mü-'' sorularını yanıtlarken, ''Onlar bizim kamuoyunda, medyada yer alan cümlelerimizi paylaştıklarını ifade ettiler. Yani kulüplere eşit yakınlıkta olmalı, hukukun gereklerine riayet etmeli, evrensel kabullere paralel davranmalı, tek hedefi TFF yöneticiliği olmalı gibi prensipler. Şu an kulüp başkanlarının isim üzerinde değil de prensipler üzerinde mutabık oldukları söylenebilir'' şeklinde konuştu. 
    
Bakan Suat Kılıç, ''Verilen koordinatlar Erzik'i andırıyor mu-'' sorusuna, ''Böyle bir yorum yapılabilir. Tarif ettikleri üzerinden gidilerek öyle bir isimlendirmeye doğru ilerleyebilecekleri düşünülebilir. Şu an müştereken ifade ettikleri bir isim henüz otaya çıkmadı ama önümüzdeki günlerde kendi kararlarını kamuoyuna açıklayabilirler'' karşılığını verdi. 
    
''Üzerinde uzlaşma sağlanırsa UEFA'daki görevini bırakabilir mi-'' sorusuna Suat Kılıç, şu karşılığı verdi: 
    
''Onu bilemiyorum ama görevini bırakması gerektiğini de düşünmüyorum. Elbette ki Şenes Bey uluslararası kabul gören bir futbol adamı. Bu yönüyle bakıldığında UEFA'da bir Türk futbol adamının en yüksek görevini üstlendi ve çok uzun süre görev yaptı. Hem deneyim, hem uluslararası bilgi ve tecrübe hem hukuka hakimiyet, geçmişte Türk futbolunda yöneticilik yapmış olması gibi artı değerleri var. Ama tüm bunlara rağmen karar alması, uzlaşması, adayı belirlemesi gereken kulüplerdir. Sadece Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün başkanını kastetmiyorum, Bank Asya Ligi de aday belirleme sürecine dahil olmalı, 2. ve 3. Lig yöneticileri ve delegasyonları da aday belirleme sürecinde görüşleri alınarak bu sürece katkılarını sunmalıdır. Seçilecek olan başkan, genel kabuller çerçevesinde herkesin benimseyebileceği bir isim olursa, Türk futbolunun yaşadığı sorunlar daha kolay çözülebilir. 
    
Bizim özerk yapı konusunda hassasiyetimiz var. Özerkliğe saygımız ve özerkliğin güçlendirilmesine yönelik yaklaşımlarımız gereği sürece müdahale etmemeye gayret ediyoruz. Ama tabii ki biz sürece müdahale etmiyoruz ama mutlak surette TFF'nin Genel Kurulunu oluşturan kulüpler ve delegasyonlar sürece müdahil olmalı, adaylarını kendileri belirlemelidir.'' 
     
-''Pozisyonumuzu hiç değiştirmedik''- 
     
Suat Kılıç, Erzik'in Türk futbolundaki sorunların çözülebilir olduğuna inandığını, bunun çok önemli bir yaklaşım olduğunu belirterek, ''Türk futbolundaki sorunların çözümüne yönelik en önemli adımın kulüp başkanlarıyla sağlanacak temaslar, ilişki yoğunluğuyla bu sorunların çözülebilir olduğuna inanıyor. Diyalog zeminine inanıyor'' diye konuştu. 
    
Bir gazetecinin ''Hükümetin, bu kaostan çıkış için Erzik isimini işaret etmesi veya onun üzerinde mutabakata varması söz konusu mu-'' sorusuna karşılık Suat Kılıç, şöyle konuştu: 
    
''Özerklik o kadar önemli ve hassas bir konu ki baştan beri, 'Hükümet bu sürece hiç el atmadı' yönlü eleştirilere rağmen biz pozisyonumuzu hiç değiştirmedik. TFF'nin özerk yapısına siyasi bir müdahale söz konusu olduğunda UEFA'nın hassasiyeti çok ileri düzeyde. O nedenle biz bu özerk yapıya hep saygı gösterdik ama kulüp başkanları federasyon başkanını belirledikten ve seçtikten sonra elbette ki o federasyon başkanının idari ve hukuki anlamda Hükümetten ve TBMM'den beklentileri olursa, Türk futbolunun yeniden istikrarına kavuşması adına o beklentileri cevap vermeye gayret ederiz. Federasyon Başkanı kim olursa olsun idareden ve Parlamentodan beklentilere biz cevap vermeye gayret ederiz. Bunun özerklikle bir alakası yok. 
    
TFF'nin taleplerine olumlu cevap vermenin özerkliğe halel getirecek bir boyutu yok. Ama onun dışında 'Başkan şu olsun, şu isim üzerinde ittifak sağlayın' gibi bir öneri bizden gelmedi, bundan sonra da gelmeyecek. Şu da çok önemli, kulüp başkanları herhangi bir isim üzerinde ittifak sağlarsa, 'bu ismi biz istemiyoruz' gibi bir ret tavrı içinde olmayız. Buna hakkımız da yok. Erzik isminde ittifak ederlerse biz ona saygı gösteririz. Çünkü bu ittifak sadece onların alabileceği bir karardır. Seçimde ben Genel Kurula gitsem bile oy kullanma yetkim yok. Delege olmadığım için oy bile kullanamıyorum. Siyaseten biz bir tavır içinde olmayacağız, kulüplerin belirleyeceği tavra paralel davranacağız. '' 
     
-''İsim üzerinde ittifak etmemiş olsalar da...''- 

     
Suat Kılıç, kulüp başkanlarının bir bölümüyle konuştuğunu, yarın da görüşmeye devam edeceğini vurgulayarak, ''Görebildiğim kadarıyla bir isim üzerinde henüz ittifak etmiş olamasalar bile sorunların ortak iradeyle çözülmesi gerektiği fikrinde ittifak etmiş durumdalar. Aynı gemide olduğumuzun farkındalar, sorunların ortak olduğunu kabul etmiş durumdalar, herkes katkı vermediğinde bu istikrarsızlığın düzelmeyeceğini biliyorlar. Bu çok önemli bir kazanım. Bu diyaloğun aday belirlemede de bir uzlaşıyla sonuçlanabileceği kanaatini bende oluşturdular'' dedi. 
    
''Erzik süreci çok daha az hasarla atlatma adına faydalı bir isim olabilir mi-'' sorusuna Kılıç, ''Düşüncelerimi paylaştım; hukuk bilgisi olmalı, hiçbir kulüple adı birlikte anılmamalı, kimsenin adamı olmamalı, uluslararası alanda kabul gören bir isim olmalı, Türk futboluna değerler katmalı, nihai hedefi TFF Başkanlığı olmalı, başka bir hedef ve beklentisi olmamalı ki sadece bu işe yoğunlaşsın ve buradaki sorunların çözümünü odaklansın. Ben bunları tanımladığımda siz isimlendirebilirsiniz ama ben herhangi bir ismi değil olması gerekeni söylüyorum'' diye konuştu. 
    
Suat Kılıç, Türk futbolunun yaşadığı sorunların kesinlikle aşılabilir sorunlar olduğuna inandığını ifade ederek, ''Tek eksiklik sağlam bir diyalog zeminiydi. O diyaloğun oluşturulmasına yönelik de kuvvetli bir irade var. Konuşarak, tartışarak, ortak aklı egemen kılarak aşılamayacak hiçbir sorun yok. Yaşanan sorunlara tek bir kulübün, bir tek camianın meselesi olarak bakmamak lazım'' görüşünü dile getirdi. 
    
Türk futbolunda şu an yaşanan sorunların ortak sorun olduğunu, bir kulüp ve camianın sorunu olmadığını kaydeden Kılıç, aksi halde çözüm bulmanın imkansız olduğunu vurguladı. Kulüp başkanlarının birlikte hareket etme ve ortak isim bulma konusunda hemfikir olduklarını gördüğünü anlatan Kılıç, bunun Türk futbolu adına tarihi önemde bir kararlılık bulunduğunu, buna herkesin destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 
    
Suat Kılıç, bir soru karşılık, isimler üzerinde bir polemiğe katılmasının söz konusu olamayacağını belirterek, ''Mehmet Ali Aydınlar'ın önceki kararı, kendi kararıdır. Bugün farklı bir karar verecekse, biz o karara müdahil olmayız'' dedi.