Küme düşme yok, puan silinecek

Şike ve teşvik için cezalar belli oluyor. Play-off öncesinde puan silinecek, para cezası verilecek ve Avrupa kupalarından men edilecek

Küme düşme yok, puan silinecek
20 Ocak 2012 Cuma 16:10 tarihinde eklendi, 1.029 kez okundu.

Şike skandalının ardından karışan kulüplere verilecek ceza konusunda aylardır hazırlanan Türkiye Futbol Federasyonu, bir formül üzerinde anlaştı.

 
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Kulüpler Birliği'nde kararlaştırılan formül için önceki gün İsviçre'ye giderek UEFA ile görüşmüş ve olumlu tepki almıştı.
 
Buna göre, düşme cezası getiren 58. madde değişmeyecek. Genel Kurul'da kulüplerin önerisiyle bir kereliğine uygulanmayacak. Şike veya teşvikle suçlanan takımlara play-off'a kadar puan silme cezası çıkacak.
 
Bunun yanı sıra para cezası ve Avrupa kupalarında men cezası da verilecek.

"PUAN SİLİNMESİN" 
 
Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir ve Asbaşkan Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu ile yapılan toplantı sonrasında önemli açıklamalarda bulundular... Özdemir ve Koç yaptığı açıklamalarda puan silmeye karşı olduklarını ve 58. madde değiştirilmeden gereğinin yapılması gerektiğini savundular..
 
Başkanvekili Nihat Özdemir yaptığı açıklamada, UEFA'nın dikte ettiği hiçbir kararı kabul etmediklerini belirterek, "Biz herhangi bir şekilde herhangi bir yarım puan dahi kesilmesi, puan kesilmesi, para cezası verilmesi veya UEFA'nın dikte ettiği kararları kabul etmiyoruz. Suçsuz olduğumuza, masumiyet karinesine inanıyoruz. Verilecek cezaların 26 Ocak'ta genel kurulda tartışılmasına gerek yoktur. 58. madde değişmesin virgülüne dahi dokunulmasın" dedi.
 
Özdemir, "TFF ile yapılan tüm toplantılara önem verdik ve futbolun kaostan çıkması için çaba verdik. Kulüpler Birliği ve TFF toplantılarında her zaman doğru bildiğimizi söylemeye çalıştık. Bir karar alındı ve 'burada konuşulan burada kalacak' denildi. Açıklamaları Antalyaspor Başkanı Hasan Bey yapacaktı. Ancak bu güne kadar özel veya genel bu konuda bir açıklama yapmamıza rağmen, bütün toplantılarda söz verilmesine karşın içeride konuşulanlar medyaya veya başka ortamlara maalesef herkesin işine gelecek şekilde çaptırılarak verildi. Bu da taraftarımız, kongremiz, yüksek divan kurulumuz önünde bize zorlu koşullar yaşattı. Hiç söylemediğimiz fikirler, ben, Ali Koç ve Cihan Kamer'in ağzından çıkmış gibi aktarıldı. Bugün içeride ifade ettiğimiz; burada ne konuştuysak dışarı çıkacağız ve sözlerinizi tutmadığınız için içeridekileri açıklayacağız dedik" ifadesini kullandı.
 
Yarım puan dahi kesilmesini kabul etmeyeceklerini belirten Özdemir, "Biz herhangi bir şekilde, herhangi bir yarım puan dahi silinmesini, para cezası verilmesini veya UEFA'nın dikte ettiği kararları kabul etmiyoruz. Suçsuz olduğumuza, masumiyet karinesine inanıyoruz. Bunun da böyle olması gerektiğini ifade ettik. Yarım puan, puan cezası veya para cezası verilemezi, 26 Ocak'ta bunun tartışılmasına da lüzum yoktur. 58. Madde değişmesin, virgülüne bile dokunulması, buna TFF'ni yetkisi vardır, kim suçluysa, kimin suçlu olduğuna inanıyorsa, gerekli savunmayı sağlayarak gerekli kararı versin" dedi.
 
Özdemir, "Genel Kurul'da bunun puan cezasına, para cezasına çevrilmesi, 'UEFA istiyor' gerekçelerine katılmıyoruz. 58. madde uygulansın diyoruz ve kim suçluysa uygulansın istiyoruz. Ancak kimin suçlu veya suçsuz olduğunu anlamak için süreye ihtiyaç vardır. Sözlü yazılı savunmasını herkes vermelidir ve TFF, PFDK delillere, yeni adreslere bakıp, şahitleri dinleyip karara varmalıdır dedik. Ve tüm medya duysun diye bunları açıklamaya kararı verdik" diye konuştu.
 
Yarın 10.30'da Yüksek Divan toplantısı olduğunu ve bu konuda çok geniş açıklamaları olacağını söyleyen Özdemir, "Geçen toplantıda Aziz Yıldırım'ın mektubunda yazanları için kulübü bağlamazé ifadesi kullandığı iddiasını yalanlayarak; "Öyle bir açıklamam olmadı. Sayın Aziz Yıldırım'ın yaptığı açıklamayla ilgili tek bir cümlem olmadı. Sayın Aziz Yıldırım açıklamayı avukatlarıyla göndermişti ve bizim haberimizin olmadığını söyledim. İçeriğiyle ilgili arkadaşlarımla tartışmadan herhangi bir fikir zaten söyleyemem" diye konuştu.
 
ALİ KOÇ: "TÜM OLAY FENERBAHÇE ÜZERİNDEN KURGULANIYOR"
 
Asbaşkan Ali Koç ise yaptığı açıklamada, "Ağustos ayın Cuma günü yine burada bir toplantı yapmıştık ve ben bir açıklama yapmıştım. O gün, Şampiyonlar Ligi'nden men edilmemizin ardından 1-2 gün geçmişti. TFF'nin bizi peşinen suçlu gördüğü ortamda küme düşürülmemiz gerektiğini, 1 senede cezamızı çekip süreci geride bırakmak istediğimizi söylemiştik. TFF yetkisi ile bunun olabileceğini söyledik.İddianame çıkmamıştı, tapeler ve spekülasyonlarla, taraftarımız, sporcumuz, borsa değerimizle bir oyun gibi oynadığını söyledik. Türk futbolu için aklı selim yolun bu olduğunu belirteli, 5 ay geçti. Halen tüm olay Fenerbahçe üzerinden kurgulanıyor. Başkanımız, yöneticilerimizin savunma hakkı kullanılmamışken, Fenerbahçe'ye ne ceza verileceği konuşuluyor. Halbuki 8 kulübün adı geçiyor. Bu da bizi dayanamayacağız notaya getirmiştir. Toplantıda, bizlere adil bir savunma hakkı verilmesi için mücadele edilmesi istedik. 26 Ocak'ta genel kurulun gereksiz olduğunu, 58. maddenin değişmemesi gerektiğini savunduk. Bugün de burada aynı şeyi savunuyoruz" dedi.
 
"BİZE UEFA SOPASI GÖSTERİLİYOR"
 
Ali Koç, "UEFA, olayın Türkiye'nin iç işleri olduğunu açıklamıştır. Ama sürekli bize UEFA maşası - sopası gösterilmektedir. UEFA'nın bu topa ne kadar girdiğini, Cornu'nun ifadeleriyle paylaştık. Aslında topa girme nedeninin farklı olduğunu söyledik. Cornu'nun ifadesinin geri çekilmesi, söylediklerini yalanladı anlamına gelmez. Söz konuşu kişiler Cornu'ya dava açtı mı, bunu da bilmiyoruz. UEFA'nın neden bu topa bu kadar girdiğinin, sizler tarafından ciddi anlamda araştırılması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.
 
Bu arada Koç, içeride bir şeye mutabık kalıp dışarıda başka bir şey söylemediklerini kaydederken, yarınki toplantıda da çok önemli açıklamaları olacağını kaydetti.
 
Bu arada Fenerbahçe'nin Cemal Nalga olayı nedeniyle Galatasaray'dan özür dilediği iddiasıyla ilgili ise Koç, "Adnan Bey'e de ifade ettim. Fenerbahçe'nin küme düşürülmesi için 2 toplantı önce mücadele edildiğini söyledim. Adnan Öztürk Bey de, 'Fenerbahçe'nin ismini zikretmediklerini, aynı söylem içinde Cemal Nalga olayında da 'bu işi takip edeceğim' demenin de yanlış olduğunu söyledi" dedi.